Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje šargarepe
  • 15.03.2023. 07:30

Setva šargarepe u proleće - kako do pravilno formiranog korena?

Seme šargarepe je sitno i zbog toga površinski sloj zemljišta treba usitniti. Treba paziti i na tip zemljišta, pH, senku i druge faktore bitne za uzgoj omiljenog povrća.

Foto: Depositphoto/Garsya
  • 6.868
  • 350
  • 0

Setva šargarepe je najosetljivija faza u proizvodnji ove povrtlarske kulture. Obavlja se od početka marta i sve do početka maja u zavisnosti od klimatsih uslova. Na kontinentu se seje u martu. Osim prolećne setve, može da se seje kao postrni usev i pod zimu.

Seme se polaže direktno u zemljište. Nema potrebe za uzgajanjem rasada. Veoma je osetljiva na kidanje korena i usled toga se neće formirati pravilno.

Voli osunčana mesta

Minimalna temperatura za klijanje semena je 5ºC, ali je bolje da se sačeka kada se zemlja ugreje na 10ºC. Toplota će omogućiti brže klijanje i nicanje. Mlade biljčice mogu izdržati i kratkotrajni mraz do -3ºC, ali će češće da formiraju cvetnu stabljiku i seme.

Odgovaraju joj lagana, rastresita, rastresita zemljišta sa dobrim vodno-vazdušnim režimom. Idealna su ilovasta i ilovasto-peskovita, dok na glinovitom i zbijenom formira nepravilan i deformisan koren. Optimalna pH reakcija treba da je od šest do sedam, blago kisela do neutralna. Odaberite osunčane gredice ili polja. Senka nepovoljno deluje na formiranje korena.

Izbegavajte glinena i zbijena tla (Foto: Depositphoto/amphoto)

Ispoštujte plodored. Šargarepa se ne uzgaja na istoj gredici ili parceli gde su bili paškanat, celer, peršun, mirođija, a posebno ne podnosi uzastopno višegodišnje uzgajanje. Najčešće se na istoj gredici nalaze šargarepa i crveni luk, jer se međusobno štite od lukove, odnosno šargarepine muve. Za uspeh kombinovanog useva potrebno je nešto veće međuredno rastojanje. Sličan efekt će imati i sadnja nevena po obodu gredice.

Pripremite površinski sloj

Seme je sitno i traži dobro pripremljeno zemljište i fino usitnjen površinski sloj debljine od pet do sedam centimetara. Izbegavajte setvu tamo gde je u jesen primijen stajnjak. To može doprineti pojavi deformisanog korenja.

Izaberite miran i topao dan bez vetra. Na pripremljenom zemljištu napravite plitke kanaliće u koje ćete položiti seme. Međuredni razmak se kreće od 20 do 35 cm, što je dovoljno da se redovi ne zasenjuju i olakšava se okopavanje. Razmak semena u redu je od jedam do dva centimetra. Nemojte pregusto sejati, a po pojavi prvih listova na biljkama obavlja se proređivanje.

Komšije u vrtu: Idealno je saditi biljke sa plitkim korenjem pored onih sa dubokim

Kako bi seme što pre niklo, površinski sloj treba da je vlažan. Zbog toga se površina prekriva navlaženim papirom ili agrofolijama. Pokrov se skida čim se primeti da je šargarepa počela da niče.


Povezana biljna vrsta

Šargarepa

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka.... Više [+]

Tagovi

Kakvo zemljište Šargarepa Setva šargarepe Prolećna setva šargarepe Seme šargarepe Demormisana šargarepa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu