Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 19.08.2022. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Rivica

Sezona paradajza će brzo biti završena?

Zbog nedostaka padavina plod je sazreo ranije, što znači da će i sezona ranije biti završena.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.105
  • 189
  • 0

Poslednjih godina u regionu Srema značajne površine zauzima i paradajz. Gaji se kako u plastenicima tako i na otvorenom polju. Postoje domaćinstva koja se godinama bave ovom vrstom proizvodnje, a da bi zaokružili proizvodni ciklus mnogi su se odlučili i na preradu. Jedno od takvih gazdinstava je i gazinstvo Sandre Marinković iz Rume.

Ova Rumljanka koja radi i kao vaspitačica u predškolskoj ustanovi u Rumi, svoje slobodno vreme provodi proizvodeći kvalitetan paradajz.

"Moram vam priznati da posao oko proizvodnje ovog povrća nije nimalo lak. Dosta se radi jer prvo moramo da proizvedemo rasadu u plasteniku. Ona se kasnije pikira i na kraju iznosi na otvoreno polje. Svih ovih prethodnih godina gajimo paradajz isključivo na njivi i rasađujemo ga na foliju. Samo oko toga ima dosta posla, a posle toga dolazi i zaštita koju treba uraditi kvalitetno i na vreme, kako bi se obezbedio kvalitet, jer bez kvalitetne robe nema tržišta, a onda ni zarade", kaže Marinkovićeva.

Rod i kvalitet dobri

Onaj koji sada prodaje kao sveže isceđeni ili kuvani proizvodi na porodičnom imanju u Rivici, fruškogorskom selu koje je poznato kako po proizvodnji bostana i groždja, tako i po proizvodnji paradajza.

Rivica poznata i po crvenom povrću

"Brat i ja zajedno proizvodimo paradajz na porodičnom imanju, a ove godine smo rasadili dva jutra. Brat Branislav je odgovoran za najveći deo posla oko proizvodnje i teško da bih uspela bez njegove pomoći. Područje Rivice je kao bogom dano za proizvodnju voća, posebno grožđa, ali i paradajz veoma dobro uspeva. Jedino što je nezgodno je što nemamo zalivanje na njivi pa se uzdamo u padavine", kaže i dodaje da iako je bilo malo kiše, rod je dobar.

"Kvalitet je izuzetno dobar što je negde i najvažnije kako ne bismo imali problema sa plasmanom."

Na pijaci od 130 do 150 kilogram

Zbog nedostaka padavina plod je sazreo ranije, što znači da će i sezona ranije biti završena. Bilo bi dobro kada bi u narednom periodu ponovo bilo kiše, biljka bi se regenerisala pa bi roda bilo još.

"Šteta što će ovogodišnja sezona brzo biti završena, jer visoke temperature poslednjih nedelja dovode do bržeg sazrevanja roda. Možda je zato i cena ovih dana izuzetno dobra za nas proizvođače jer je na pijaci od 130 do 150 dinara za kilogram", kaže naša sagovornica i dodaje da će ona celokupan ovogodišnji rod preraditi i prodati kao kuvani ili tek isceđeni sok.

"Cena tek isceđenog soka od paradajza je 80 dinara za litar, dok je kuvani 0,75 litara 170 dinara. Pored toga radimo i uslužno ceđenje po 30 dinara za litar", kaže Marinkovićeva i dodaje da je interesovanje veoma veliko što samo potvrđuje činjenicu da kvalitet ima tržište, ali i činjenicu da zarada može biti veća ukoliko se ne prodaje samo sirovina.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Sandra Marinković Ceđeni sok od paradajza Kuvani paradajz Suša Nedostatak padavina


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB