Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 14.08.2018. 08:00

Sistem kap po kap - šta je isplativo, a šta skupo?

Porodica Nikolić iz Kikinde uzgaja papriku, a posao ne može da zamisli bez sistema za navodnjavanje.

Foto: Convey LTD
  • 1.300
  • 35
  • 0

Snežana Nikolić iz Kikinde i njena porodica na 1,5 hektara u ataru Banatskog Novog Sela uzgajaju crvenu, konzumnu papriku. Kažu da im je to rentabilnija proizvodnja, od raznolike. Posao ne mogu da zamisle bez sistema za navodnjavanje. To podrazumeva investiranje, a za manje proizvođače to nikada nije jednostavno.

"Ulog u pumpe i okitene (creva) je isplativ, jer to kupite, pa u zavisnosti od toga koliko vodite računa, toliko će i trajati. Međutim, laterali, odnosno trake kap po kap imaju vek trajanja od godinu dana, odnosno koriste se za jednu sezonu. To je skupo, kao i malč folija", otkriva Snežana za RTV.

Ipak, zahvaljujući subvencijama države i pokrajine, ta investicija je ipak prihvatljivija. Tako su novac dobili i Nikolići, koji su se našli na spisku za subvencije za nabavku sistema za navodnjavanje Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Visoke temperature nanose štetu

Nakon obilnih padavina vreli tropski talas donosi poljoprivrednim proizvođačima nove nevolje. Iako pojedininim povrtarskim kulturama, kao što je paprika, gode sunce i visoke temperature, trenutne vremenske prilike nanose štetu.

"Temperatura preko 30 stepeni nanosi štetu u vidu ožegotina i doprinosi velikoj transpiraciji vlage iz zemljišta, a to dovodi i do veće ekonmske štete. Problem je zračenje, koje bukvalno pikira plodove i prži ih do besvesti, dok ih ne uništi", kaže Snežana.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Snežana Nikolić Kikinda Sistem za navodnjavanje Kap po kap Subvencije Paprika


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]