Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrana i lek
  • 24.01.2018. 14:15

Sočivo - gajenje i hranljiva svojstva

Sočivo je biljka iz porodice mahunarki, izuzetno bogata belančevinama, zbog čega je odlična zamena za meso. Zrno je bogato magnezijumom, gvožđem, fosforom, kalijumom i cinkom, vitaminima B1 i B9. Evo nekoliko saveta kako gajiti to zdravo, a nepravedno zapostavljeno povrće.

Foto: Molly Elliot / Flickr
  • 1.111
  • 44
  • 0

Sočivo je jednogodišnja biljka, iz porodice mahunarki, kojoj je potrebna kraća termička obrada nego ostalim mahunarkama da bi mogla da se koristi u ljudskoj ishrane. Kako navodi diplomirani inženjer poljoprivrede Radojka Nikolić, sočivo se u Srbiji retko gaji, a jedan od razloga je to što stare sorte imaju slabiju rodnost.

Ta mahunarka mora obavezno da se gaji u plodoredu. Dobra predkultura joj je krompir i voli blago kisela zemljišta pH reakcije od 6 do 6,5.

Priprema zemljišta i način setve

Sočivo se seje u martu, uskoredno, na dubinu oko 5 centimetara i na međuredni razmak 12-15 cm. Ta biljka ne podnosi direktnu upotrebu stajnjaka, pa je neophodna upotreba kompleksnih đubriva. Osnovna obrada zemljišta se u zimskom periodu izvodi na 25 centimetara dubine da bi zemljište dobro izmrzlo. Predsetvenu pripremu treba izvesti tako da gornji sloj zemljišta (debljine do 8 cm) bude sitno mrvičast.

Sazrevanje neujednačeno - obratiti pažnju pri berbi

Stablo sočiva je nežno i može da poraste u visinu do 60 cm. Polegljivo je, pa se zato preporučuje setva ječma (oko 20 kg/ha), da bi se stabljikama sočiva omogućilo da se drže uspravno. Zrno se nalazi u mahunama i to najčešće 1-2 zrna, smeđe ili zelene boje, mada mogu se naći i narandžasta, crvena, žuta ovalna ili okrugla zrna. Prečnik zrna, kod sitnosemenih sorti, je 3-6 milimetara, dok se kod krupnosemenih sorti sočiva on kreće od 6-9 mm. Ova biljka zri neujednačeno, pa veliku pažnju treba posvetiti berbi.

Kada je sočivo najbolje za berbu?

Kada mahune pri dnu biljke postanu smeđe, a one koje su više na stabljici požute, pravo je vreme za početak berbe sočiva. Proizvođači obično čekaju da dve trećine mahuna sazri pa onda počinju berbu. Biljke se nekoliko dana nakon berbe ostavljaju na njivi nekoliko dana da se dodatno osuše i tek onda se odnose sa parcele. Zrna sočiva obavezno treba osušiti i zastititi od žiška, a vlaga treba da bude oko 12 %.

Proteinska i vitaminska bomba

Na kraju treba reći i to da su proteini iz sočiva vredan izvor belančevina. Zbog toga je to povrće odlična zamena za meso. Zrno je bogato magnezijumom, gvožđem, fosforom, kalijumom i cinkom, odnosno vitaminima B1 i B9, pa je sočivo idealna hrana za ljude čije zanimanje iziskuje veliki intelektualni napor.

Foto: Molly Elliot / Flickr


Povezana biljna vrsta

Sočivo

Sočivo

Engleski naziv: Lentil | Latinski naziv: Lens culinaris Medik. (sin. Lens esculenta Moench Erwum lens L.)

Sočivo se najviše gaji u Indiji. Lakše je svarljivo od pasulja, a vredna je namirnica s oko 25 % belančevina i do 60 % ugljenih hidrata. Najbrže procveta pri dužini dana od 15 –... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Sočivo Povrće Povrtarstvo Gajenje Uzgoj Radojka Nikolić Proteini Belančevine Agroklub Vitamini Zemljište Voda Zrno Stabljika Setva Berba Čuvanje Mahunarke


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.