Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarno navodnjavanje
  • 21.04.2016. 18:00

Solarna crpna stanica za uštede u navodnjavanju!

Na jednu od svojih parcela pod šargarepom koja se prostire na 8 hektara instalirao je solarnu crpnu stanicu za navodnjavanje useva i ostvario velike uštede.

  • 573
  • 26
  • 0

Oni koji nisu već rešili sistem navodnjavanja na svojim njivama, o tome sigurno ozbiljno razmišljaju, pogotovo ako se bave povrtarstvom na većim površinama. Klimatski uslovi poslednjih godina mnoge su poljoprivrednike podstakli da sisteme za navodnjavanje ugrade u svoju proizvodnju.

Ali to nije jeftina investicija, a što su površine veće, to cifre sve više rastu. Pa kako onda uštedeti kod takve investicije koja je danas nepohodna svima? Marko Čarnić, proizvođač šargarepe i krompira iz Begeča poznat je po svojoj naklonosti modernim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji. Na jednu od svojih parcela pod šargarepom koja se prostire na 8 hektara instalirao je solarnu crpnu stanicu za navodnjavanje useva.

"Ovo je jedan od najjeftinijih načina zalivanja useva u povrtarstvu, a svaki vid uštede nama omogućava da ostanemo u proizvodnji" kaže Marko.

"Sam sistem je isplativ za tri godine, a kompanija Energize za svoje klijente besplatno radi i tehnoekonomsku analizu", istakao je generalni direktor ove kompanije, Vladimir Popović i dodao da je sistem predviđen da traje 25 godina bez održavanja.

Prema rečima Milorada Klačara iz ProCredit banke, povrat investicije se kreće, u zavisnosti od projekta do projekta od dve do četiri godine. Klačar je dodao i da je reč o zaista efikasnom sistemu koji dodatno utiče na uštede prilikom korišćenja za gazdinstvo i donosi veću profitabilnost i pruža perspektivu za samo gazdinstvo u budućnosti.

Koliko je ovaj povrtar uštedeo instaliranjem ovakvog sistema, šta sve sistem uključuje, ali i kako ga povoljno isfinansirati, saznajte u video prilogu koji sledi:


Tagovi

Sistem navodnjavanja Marko Čarnić Solarna crpna stanica Povrat investicije Vladimir Popović Milorad Klačer ProCredit banka Energize


Partner