Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja bostana
  • 12.08.2017. 11:00

Srem: Slatke lubenice, gorka cena

Sremci mogu da budu zadovoljni krupnim i slatkim lubenicama, ali ne i njihovom cenom. Ipak, ne odustaju od prizvodnje, pa se već spremaju za sledeću sezonu.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 3.094
  • 125
  • 0

Sremci su nadaleko poznati po proizvodnji bostana. Kažu, njihove lubenice su najkrupnije i najslađe. Ne razočaraju se previše čak i kada malo zarade, kao što je slučaj ove godine.

Bostan je dobro rodio, ali je cena izuzetno loša. Sremci se teše činjenicom da su pokrili troškove proizvodnje, koji nisu mali, a to što će zarada biti simbolična, ne sprečava ih da već planiraju proizvodnju za sledeću godinu.

Problemi počeli sa zimom

Za Boru Sepčevića iz Buđanovaca lubenice su najslađe povrće. Ovogodišnje, iako u otežanim uslovima proizvodnje, veoma su slatke i krupne, što sve Sremce čini zadovoljnim.

Slepčević: Cena ispod 10 dinara

"Bostana ima, dobro je rodio, ali je cena bila izuzetno niska, pa o većoj zaradi nema priče. Od samog početka proizvodnje imali smo problema. Trebalo je proizvesti kvalitetan rasad, što smo i uspeli. Međutim odmah nakon iznošenja, nastupilo je hladno vreme i kiša, pa je većina rasada istrulila. Morali smo presejavati, što je svakako poskupilo ovogodišnju proizvodnju", kaže Slepčević i dodaje da je lubenica nikla na vreme. Postavili su sistem za zalivanje i imaju dobar rod.

Iako su lubenice krupne i slatke, cena je gorka. Nije prelazila 20 dinara za kilogram, a sada je već nekoliko dana ispod 10 dinara. Da je cena bila duplo veća, bilo bi zarade tvrdi Slepčević.

Nakupci odnose dinje i lubenice

Buđanovci su jedno od poznatijih sela po proizvodnji bostana. Zato ne čudi činjenica da i ove godine nakupci iz Novog Sada, Beograda, Novog Pazara, Čačka i drugih mesta svakodnevno u selu otkupljuju bostan.

"To nam je spas. Ne moramo da vozimo bostan na Kvantašku pijacu u Beograd ili neko drugo mesto. Bostan bukvalno iz njive prodajemo nakupcima, što nam smanjuje troškove prevoza", kaže Slepčević.

Jarčani ne mogu bez bostana

Slično je nekih desetak kilometara dalje. Proizvođači u Jarku zadovoljni su rodom bostana, ali ne i cenom. Iako žive u prometnom mestu, prodaja je slaba.

Željko Ožegović danima ispred svoje kuće prodaje bostan:

Ožegović: Bostan i sledeće godine

"Na veliko je cena odavno ispod 10 dinara, što nama ne odgovara. Ako prodajemo na manje, cena je 20 dinara, ili prodajemo na komad. Važno je da prodamo, nekada i spustimo cenu, samo da se gomila smanjuje. Koliko god mi muke imali sa bostanom, nema odustajanja. Sledeće godine biće ga opet, iako znamo šta nas čeka".

Sremački bostan tražen na Zlatiboru

Da se bostan ipak može dobro prodati, potvrđuju oni Sremci koji godinama lubenice i dinje prodaju na Zlatiboru. Trenutna cena lubenica na Zlatiboru je 25 dinara za kilogram, a sremačke se izuzetno dobro prodaju.

Jova Matić, poljoprivrednik iz Vognja, skoro celo leto prodaje bostan na Zlatiboru, gde ima zakupljenu tezgu, ali i stalne mušterije:

"Počeli smo sa cenom do 40 dinara, početkom jula kada smo stigli na Zlatibor. Sada je 25 dinara i dobro se prodaje. Poslednjih 25 godina ovako krčmim bostan i dobro zaradim. Sremački bostan je posebno sladak, lubenice lepe krupne, tako da problema sa prodajom nema, a ja sam ovde stekao stalnu mušteriju, pa sve dobro ide".

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Lubenice Dinje Bostan Budjanovci Jarak Zlatibor Voganj Cena Nakupci Prodaja Zarada Kvantaška pijaca Rasad


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D