Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad
  • 20.04.2024. 07:30

Šta ako je rasad spreman za sadnju, a vremenski uslovi to ne dopuštaju?

Nedavne vrlo visoke temperature ubrzale su i napredovanje rasada. Ipak, trenutne vremenske prilike nisu dobre za sadnju na otvorenom. Kako usporiti rast rasada?

Foto: Depositphotos/zhaaks
  • 256
  • 14
  • 0

Rasad paradajza, paprike, krastavaca, tikvica i slično, najčešće se sadi na otvorenom kada prođe opasnost od prolećnih mrazeva, što može trajati do polovine maja. S obzirom na zahlađenje koje je nastupilo ove nedelje i koje će s obilnim padavinama i vrlo niskim jutarnjim temperaturama trajati sigurno još nedelju dana, nikako ne treba obaviti sađenje.

Biljke prerasle

Pre ovog zahlađenja temperature vazduha bile su natprosečno visoke, negde su išle do 31°C što je ubrzalo vegetaciju svih biljaka, pa tako i rasadnica. Naime, za većinu toploljubivih kultura optimalna temperatura za klijanje i nicanje je od 25 od 28°C. Nakon nicanja od velike je važnosti da se temperatura snizi za nekoliko stepeni, maksimalno 20°C. 

Ipak, to nije bilo moguće pa je kod mnogih rasad narastao više nego što je potrebno, a zbog trenutnih vremenskih prilika, ne može u zemlju. 

Evo nekoliko preporuka o tome kako usporiti njihov rast i istovremeno ih ojačati za spoljašnje uslove. 

Saveti za usporavanje rasta

Premestite ih na hladnije mesto. Možete ih tokom dana izneti napolje, ali ipak pazite da nisu na temperaturi ispod 12°C. 

Smanjite količinu svetlosti, sklonite ih sa prozora, odnesite u mračniju prostoriju ili u nekom delu dana zamračite prostor. 

Nekoliko pravila i saveta za uspešnu sadnju i proizvodnju povrća

Količina vode takođe utiče na rast. Zalivajte ih sa upola manje vode nego inače, ali pazite da supstrat ne bude potpuno suv. 

Nemojte ih prihranjivati, posebno ne sa azotnim đubrivima koja podstiču rast zelene mase. 


Tagovi

Usporavanje rasta Kada saditi Rasad Kako zalivati Sadnja na otvorenom Prerastao rasad


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svakog proleća za ratare ista bojazan, da ne udari grad na tek nikle useve. Sistem protivgradne zaštite postoji odavno, međutim problemi u njenom funkcionisanju nikako da se reše. Teško se nalaze strelci, a njihovo angažovanje malo se plaća... Više [+]