Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni luk
  • 17.03.2023. 11:00

Šta je sa cenama crnog luka: Od 80 do 300 dinara za kilogram?

Skoro da može da se kupi dva kilograma pomorandži za kilogram luka.

Foto: Depositphoto/iveklitch.gmail.com
  • 474
  • 142
  • 0

U poslednje vreme crni luk izaziva suze kod potrošača i svojom cenom. Na čačanskoj pijaci, najvećoj u zapadnoj Srbiji, cena crnog luka se utrostručila, pa je ovo povrće skuplje i od južnog voća, prenosi Glas zapadne Srbije.

"Cena crnog luka, domaćeg kolačara je trenutno 180 dinara, holandski je 150. Sve nas koji proizvodimo i prodajemo na tezgama, cena je iznenadila. Međutim, po svoj prilici da se naš narod malo odaljio od svojih proizvoda i ne seje luk, pa bude i cena viša", rekao je prodavac za tezgom voća i povrća na čačanskoj pijaci Zoran Ćiriman.

Kilogram luka kao dva kilograma narandži

Prema nekim saznanjima skoro se može kupiti dva kilograma pomorandži za kilogram luka.

"Vitaminski su dobri i luk i pomorandže, ali bez luka ne može da se pripremi dobar ručak. Međutim kada pričamo o luku može se reći da je on s druge strane i najeftiniji, jer od kilograma semenskog luka koji košta svega 250 dinara na kraju sezone može roditi i do 20 kilograma tog povrća, samo treba da se zasuku rukavi", kaže Ćiriman i dodaje da su nekada ljudi luk sadili i oko kalema, oko voćaka kruške, šljive. Treba samo da se radi, jer kako kaže, ko poseje dva kilograma, obezbedio se za celu godinu.

Ide i do 300 dinara?

U Beogradu, na Paliluskoj pijaci, kilogram ovog povrća početkom meseca, koštao je 300 dinara. Nešto jeftinije bile su ostale prestoničke pijace, pa je lanjski crni luk koštao između 200 i 250 dinara, za kilogram, prenose Večernje novosti. Ovako papre­na cena "ohladila" se posle nekoliko dana, ali je izne­nađenje kupaca ostalo.

"Crni luk je koštao 100, a sada krupan košta i do 180 dinara po kilogramu", kaže poljoprivrednik iz Kočinog Sela kod Jagodine Zo­ran Milanović. Krupni crveni luk košta do 150 dinara.

Kako STIPS prenosi, crni luk na zelenoj pi­jaci u Smederevu košta od 100, dok je u Leskovcu i Loznici 150 dinara po kilogramu. U Kraljevu i Užicama je nešto jeftiniji i iznosi 130 dinara. Na kvantaškoj pijaci u Novom Sadu kilogram ovog povrća je 80, dok je u Beogradu 120 dinara.


Tagovi

Zoran Ćiriman Zoran Milanović Cena Crnog luka Cena na pijacama Cena povrća Kvantaška pijaca


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako nam se polako bliži proleće i porast temperature, uskoro možemo očekivati plodonosna tela različitih vrsta gljiva. Iako su neke vezane za određeno doba godine, druge se mogu naći čim padne prva kiša. Da li ste znali da se neke vrste gl... Više [+]