Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni luk
  • 17.03.2023. 11:00

Šta je sa cenama crnog luka: Od 80 do 300 dinara za kilogram?

Skoro da može da se kupi dva kilograma pomorandži za kilogram luka.

Foto: Depositphoto/iveklitch.gmail.com
  • 729
  • 156
  • 0

U poslednje vreme crni luk izaziva suze kod potrošača i svojom cenom. Na čačanskoj pijaci, najvećoj u zapadnoj Srbiji, cena crnog luka se utrostručila, pa je ovo povrće skuplje i od južnog voća, prenosi Glas zapadne Srbije.

"Cena crnog luka, domaćeg kolačara je trenutno 180 dinara, holandski je 150. Sve nas koji proizvodimo i prodajemo na tezgama, cena je iznenadila. Međutim, po svoj prilici da se naš narod malo odaljio od svojih proizvoda i ne seje luk, pa bude i cena viša", rekao je prodavac za tezgom voća i povrća na čačanskoj pijaci Zoran Ćiriman.

Kilogram luka kao dva kilograma narandži

Prema nekim saznanjima skoro se može kupiti dva kilograma pomorandži za kilogram luka.

"Vitaminski su dobri i luk i pomorandže, ali bez luka ne može da se pripremi dobar ručak. Međutim kada pričamo o luku može se reći da je on s druge strane i najeftiniji, jer od kilograma semenskog luka koji košta svega 250 dinara na kraju sezone može roditi i do 20 kilograma tog povrća, samo treba da se zasuku rukavi", kaže Ćiriman i dodaje da su nekada ljudi luk sadili i oko kalema, oko voćaka kruške, šljive. Treba samo da se radi, jer kako kaže, ko poseje dva kilograma, obezbedio se za celu godinu.

Ide i do 300 dinara?

U Beogradu, na Paliluskoj pijaci, kilogram ovog povrća početkom meseca, koštao je 300 dinara. Nešto jeftinije bile su ostale prestoničke pijace, pa je lanjski crni luk koštao između 200 i 250 dinara, za kilogram, prenose Večernje novosti. Ovako papre­na cena "ohladila" se posle nekoliko dana, ali je izne­nađenje kupaca ostalo.

"Crni luk je koštao 100, a sada krupan košta i do 180 dinara po kilogramu", kaže poljoprivrednik iz Kočinog Sela kod Jagodine Zo­ran Milanović. Krupni crveni luk košta do 150 dinara.

Kako STIPS prenosi, crni luk na zelenoj pi­jaci u Smederevu košta od 100, dok je u Leskovcu i Loznici 150 dinara po kilogramu. U Kraljevu i Užicama je nešto jeftiniji i iznosi 130 dinara. Na kvantaškoj pijaci u Novom Sadu kilogram ovog povrća je 80, dok je u Beogradu 120 dinara.


Tagovi

Zoran Ćiriman Zoran Milanović Cena Crnog luka Cena na pijacama Cena povrća Kvantaška pijaca


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]