Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikvenjače
  • 02.12.2018. 09:00

Šta povećava prinos tikvica i ostalih tikvenjača za 39%?

Najnovije istraživanje obavljeno je na britanskom Univerzitetu Ekseter, a dokazalo je da se prinos tikvica može znantno povećati ako su polja okružena divljim cvećem i ako ih oprašuju pčele radilice i bumbari.

Foto: WikimediaCommons/Rasbak
  • 380
  • 14
  • 0

Divlje cveće i pčele, kao i drugi oprašivači poput bumbara, imaju veliki učinak na prinos tikvica, čak do 39%, dokazala je nova studija. Taj dodatni prinos vredan je 3,6 miliona funti ( 1 gbp= 132 rsd), kada se govori o proizvodnji tog useva u Velikoj Britaniji u 2017. godini, odnosno 3.400 funti po hektaru. 

Studija obavljena na Univerzitetu Ekster (Exeter) pokazala je da nije bilo značajne razlike kada su cvetove tikvica oprašivali ručno, ali za tako nešto potrebno je puno ljudskog rada i povećava troškove, a pčele i drugi oprašivači to rade sami po sebi. 

Takođe, dokazano je da će prinosi biti povećani ako polja pod tikvicama okružuje divlje cveće, koje takođe privlače oprašivače, piše Farming UK

"Dobijeni rezultati se ne odnose samo na tikvice, nego na sve useve unutar porodice tikvenjača, odnosno na krastavce, lubenice, dinje, sve vrste bundeva. Tikvenjače rano cvetaju, kada su bumbari najaktivniji, što povećava oprašivanje useva. Bumbari cvetni polen lako rasipaju sa svojih dlačica, što pomaže boljem oprašivanju", kaže dr Džesika Knap (Jessica Knapp), vođa istraživanja.

Istraživanje je obavljeno na 23 različite lokacije. Takođe je dokazano da su pčele radilice, kao i bumbari, najcenjeniji oprašivači tikvica. 


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat koren čija se glavnina nalazi u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je vreža duga oko 10 m, obrasla dlačicama i uglavnom se ne grana. Listovi su... Više [+]

Tagovi

Tikva Tikvenjače Istraživanje Divlje cveće Pčele Bumbari Prinos Exeter


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D