Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 04.09.2021. 18:00

Šta preti proizvodnji krompira? Objavljeni rezultati ispitivanja poljoprivrednika

Ispitivanjem proizvođača krompira o uticaju klimatskih promena na njihovu delatnost zaključeno je da gotovo 90 odsto njih veruje da su one uticale na proizvodnju ove vrste povrća u zadnjih 10 godina.

Foto: Depositphotos/milk-records.bk.ru
  • 118
  • 22
  • 0

U sklopu istraživačkog projekta Evropske unije ADAPT sprovedeno je ispitivanje u saradnji sa proizvođačima krompira o uticaju klimatskih promena na njihovu delatnost. Istraživanjem se došlo do zaključka da gotovo 90 odsto njih ukazuje da su te promene uveliko uticale na proizvodnju ove vrste povrća u poslednjih 10 godina, prenosi Potato world magazine.

Reč je o internet ispitivanju putem kojeg su istraživači od poljoprivrednika tražili kako oni percipiraju vremenske prilike, kakva su njihova iskustva u vezi sa uticajem klimatskih promena na proizvodnju i potrebu za prilagođenim sortama na nove uslove.

Austrijska agencija za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) odgovorna za sprovedeno istraživanje primila je 553 odgovora uglavnom od poljoprivrednika iz Austrije, Holandije, Nemačke, Francuske, Švajcarske, Slovenije, Belgije, Poljske, Španije i Velike Britanije.

Osim što su svesni da su klimatske promene uticale na njihov rad, njih gotovo 50 odsto definisalo ih je kao pretnju održivoj proizvodnji ove vrste povrća na svojim gazdinstvima. Dalje, više od 80 odsto njih smatra da su suša i visoke temperature uticale na proizvodnju, a 50 odsto ispitanih da su štetočine i patogeni zbog klimatskih promena imali negativne učinke. Više od 40 odsto ih je na svojim gazdinstvima primetilo uticaj obilnih padavina, a slični odgovori su dobijeni kada se tražilo potencijalno buduće pogoršanje proizvodnje krompira.

Udruženja traže odobrenje za NTG

Osim proizvođača, i udruženja poput Copa-Cogece, Europatata, Euroseedsa i Starch Europe-a su u zajedničkom saopštenju naglasile potrebu za inovacijama u uzgoju krompira na nivou Evropske unije. Dale su podršku zaključcima nedavne studije koju je sprovela Evropska komisija u kojoj se navodi da se trenutno zakonodavstvo o genetskoj modifikaciji u EU suočava sa jasnim izazovima sprovođenja.

"Pozdravljamo nameru Komisije da pokrene kratkoročne mere politike prema biljkama koje proizlaze iz ciljane mutageneze i cizgeneze. Nadamo se da će takva inicijativa stvoriti povoljnije okruženje za proizvode koji proizlaze iz ovih metoda uzgoja uz zadržavanje visokih standarda proizvodnje hrane za ljude i životinje u EU", stoji u saopštenju.

Sva udruženja koje su ga potpisale veruju da u kontekstu klimatskih promena i održivosti prehrambenog sistema uopšteno nove genomske tehnike (NGT) mogu pružiti rešenja.

EU preispituje pravila za genetski modifikovane useve

Kako navode, u EU se broj aktivnih materija za zaštitu useva drastično smanjio u poslednjih nekoliko godina. Stoga kao rešenje vide NGT jer se uređivanjem genoma poboljšavaju osobine uzgoja i imaju ulogu u smanjenju potreba za primenom pesticida.

"Uzgoj sorti otpornih na biljne bolesti postaje sve važniji", tvrde dodavši da će dopuštanje proizvođačima da koriste najefikasnije alate poput takvih sorti biti ključno. Jedan od njihovih zaključaka ističe da je bitno osigurati da poljoprivrednici kao i svi drugi akteri u lancu vrednosti krompira imaju pristup prednostima i napretku NTG metoda, prenosi Potato world magazine.


Tagovi

Proizvodnja krompira Istraživanje Proizvođači NTG Udruženja Uzgoj krompira


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.