Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 07.09.2023. 07:30

Šta radimo posle berbe u plasteniku?

Uspeh uzgajanja u zatvorenom prostori zavisi kako ćemo plastenik pripremiti za narednu sezonu.

Foto: Depositphoto/jenoche
  • 1.740
  • 93
  • 0

Berba povrća u plasteniku se polako bliži kraju i nastupa period kada ga je potrebno pripremiti za narednu setvu i sezonu. Tako ćemo smanjiti pritisak štetnih organizama i prouzrokovača oboljenja i osigurati dobar prinos narednih useva, a istovremeno ćemo produžiti vek našem plasteniku.

Očistite unutrašnjost

Tokom leta u njemu se odvija proizvodnja, biljke privlače brojne štetne organizme, a redovno zalivanje obezbeđuje propusnost zemljišta što im pogoduje. Manje je i prisustvo njihovih neprijatelja.

Plastenik postaje skriveno mesto za neželjene stanovnike. Zbog toga je nakon berbe potrebno ukloniti biljne ostatke. Veliki broj bolesti prezimljava upravo u njima. Unutrašnjost se čisti, uklanjaju se kanapi kojima smo vezali biljke, proveravamo i čistimo sisteme za navodnjavanje, grejanje i ventilaciju. Posebnu pažnju treba da posvetimo armaturi i foliji. Potrebno je zameniti sve što je oštećeno. Ukloniti malč ili folije koje prekrivaju zemljište.

Puževi odlažu jaja u septembru: Evo kako ih prepoznati i suzbiti

Pranje folije i armature

Kada je sve očišćeno možemo pristupiti pranju. Armaturu i foliju koja prekriva plastenik je potrebno oprati. Na donjem delu folije koja je u kontaktu sa zemljom često se formira sloj algi koje mogu da zahvate deo viši od jednog metra. Svojim prisustvo ne samo da smanjuju količinu svetlosti, već postaju površina na koju se lepe spore gljivica, bakterije i virusi koji izazivaju biljne bolesti. Osim toga, smanjuju dugotrajnost same folije.

Očistite sloj algi (Foto: Depositphoto/nikola31)

Kada se radi o relativno čistoj foliji najlakše ćemo pranje i uklanjanje algi obaviti pomoću perača sa manjim pritiskom. Veliki pritisak će pocepati foliju ili oštetiti armaturu i spojna mesta. Biće dovoljno da mlazom vode sperete alge, gljivice i prljavštinu. U slučaju da se radi o tamnim algama, debljem sloju i zaprljanijoj površini, prvo navlažite što želite oprati, zatim mekšom četkom očetkajte i opet izaperite čistom vodom. Ovo možete obaviti i dok u plasteniku imate usev ili biljke u posudama.

Kako dezinfikovati plastenik?

Za pranje se može koristiti vodonik peroksid i razni izbeljivači, ali treba znati da oni smanjuju životni vek folije. Hlor iz izbeljivača ulazi u polimere najlona i plastiku armature što dovodi do njihovog propadanja. Njihova je prednost što će istovremeno dezinfikovati površinu, a to je naročito važno ako ste imali problema sa biljnim bolestima ili štetočinama koji mogu polagati jaja ili se zavlače između folije i armature, gde god mogu. Nakon njihove primene poželjno je plastenik ostaviti zatvoren nekoliko dana.

Za dezinfekciju možete koristiti kalijum permanganat, senf u prahu ili namenska sredstva koja kupujete u poljoprivrednim apotekama. Uloga im je ista. Kod primene kalijum permanganata za dezinfekciju plastenika se koristi jednopostotni ili blagoružičasti rastvor. Poprskane površine je potrebno obrisati spužvom ili mekanom krpom.

Senf u prahu je efikasno prirodno sredstvo koje je lako dostupno i relativno jeftino. Rastvor ovog sredstva uništava razne patogene, prouzrokovače biljnih bolesti, a istovremeno odbija brojne štetočine. Nakon primene obavite ispiranje. Namenska sredstva se primenjuju prema uputstvu.

U svakom slučaju, prilikom čišćenja i pranja zaštitite sebe, posebno kada koristite agresivnija sredstva. Najviše stradaju ruke, oči i disajni organi.


Tagovi

Plastenik Čišćenje plastenika Pranje plastenika Pranje plasteničke armature Pranje plasteničke folije Dezinfekcija plastenika


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li i vi imate problem sa zelenom povrtnom stenicom koja napada plod i isisava sokove pred berbu, ali i u toku berbe? Štete prave larva i imago i Neka od rešenja su mehaničko sakupljanje ili postavljanje čaše sa vodom. Jedini preparat sa... Više [+]