Bolesti, štetočine i loši uslovi skladištenja najčešći su problemi. Kako ih prepoznati i izbeći?
Skladištenje luka može biti problematično zbog niza faktora, uključujući uslove, štetočine i bolesti.
Tri su najčešća problema na koje ćete možda naići.
Više je bolesti koje utiču na skladištenje crvenog luka. Možda najčešća je siva plesan (Botrytis spp.) koja uzrokuje truljenje. Obično se javlja zbog visoke vlažnosti i loše ventilacije u skladištima.
Bela trulež (Sclerotium cepivorum) napada korenje i dno glavice, uzrokujući trulež, koja se vremenom može proširiti. Tu je i fuzarijska trulež (Fusarium spp.) koja dovodi do propadanja od korena prema gore. Prisutna je tokom uzgoja, ali simptomi se mogu pogoršati tokom skladištenja. Do mekanog truljenja i vrlo neprijatnog mirisa dovodi bakterijska infekcija, tačnije bakterijska trulež (Pseudomonas spp., Erwinia spp.).
Gljivična bolest plamenjača luka (Peronospora destructor) dovodi do žućenja i propadanja spoljašnjih listova i smanjuje kvalitet.
Najveća štetočina ovog povrća je lukova muva (Delia antiqua) čije se larve hrane lukovicama, što dovodi do propadanja i gubitka kvaliteta.
Mali insekti tripsi (Thrips tabaci) mogu oštetiti lišće tokom rasta, a oštećenja povećavaju rizik od truleži tokom skladištenja.
Neki moljci, kao što je lukov moljac (Acrolepiopsis assectella), su retka pojava, ali mogu napraviti puno štete, posebno na semenskom luku jer oštećuju slojeve glavice.
Vlaga je jedan od najvećih problema pri skladištenju luka. Ako je prevelika, može uzrokovati plesan i truljenje, dok previše suva atmosfera može isušiti luk, smanjiti težinu i sočnost.
Kao i drugom povrću, i njemu treba dobra ventilacija kako bi se sprečilo nakupljanje vlage i smanjio rizik od plesni i bakterija.
Optimalna temperatura za skladištenje luka je između 0 i 5 °C, a sve iznad toga može uzrokovati klijanje ili ubrzano propadanje.
Oštećenja tokom berbe ili rukovanja povećavaju mogućnost zaraze gljivicama ili bakterijama što ubzrava proces truljenja.
Važno je da se luk dobro osuši pre skladištenja, jer to smanjuje mogućnost razvoja bolesti. Držite vlažnost vazduha između 65-70 odsto kako biste sprečili kondenzaciju i razvoj plesni.
Izbegavajte oštećenja prilikom berbe i transporta. Oštećeni luk treba odmah potrošiti jer je skloniji propadanju.
Redovno ga pregledajte i uklanjajte oštećene ili trule glavice i tako sprečite širenje bolesti.
Za iduću godinu planirajte pravilnu rotaciju useva koja će smanjiti prisutnost bolesti i štetočina.
Tagovi
Autorka