Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti rasada
  • 04.06.2023. 10:30

Šta uzrokuje poleganje i uvenuće rasada?

Na donjem delu stabla u početku se javljaju vodene pege, a kasnije zaraženo tkivo trune i biljke se u tom delu presavijaju, venu i obaraju se.

Foto: Depositphotos/RomeoLu
  • 293
  • 46
  • 0

Svedoci smo veoma teške i može se reći nikad izazovnije poljoprivredne proizvodnje. Osim znatnog poskupljenja repromaterijala i vremenski uslovi su veoma nepovoljni za obavljanje bilo kakvih radnji u polju, a samim tim nepovoljni su i uslovi za rast i razvoj biljaka.

Kišne padavine koje nas prate već dugi period doprinele su obilju vlage koja pogoduje razvoju i širenju patogena koji izazivaju gljivična oboljenja na biljkama. Značajan broj poljoprivrednih proizvođača suočio se i s problemima kod proizvodnje rasada. Usled prekomernog zalivanja korenov se sistem formira plitko što kasnije izaziva problem sa usvajanjem vode i hraniva, odnosno teže se usvajaju.  

Polegnuti rasad brzo ugine

Znatno su bili primećeni simptomi poleganja rasada koje izaziva fitopatogena gljiva iz roda Pythium spp. Pri proizvodnji rasada potrebno je koristiti zdravo seme te birati otpornije sorte i hibride. Vrlo je važno pridržavati se svih fitosanitarnih mera u i oko plastenika i vrtova. Poleganje i venuće izazivaju i druge gljive iz rodova: Verticillium spp, Fusaryum spp, Botritis spp i Phytophthora spp, koje se nalaze na površinskom sloju zemljišta i intenzivno se razvijaju u vlažnim uslovima, a svoju vitalnost mogu da zadrže i do osam godina.

Važno je pridržavati se svih fitosanitarnih mera u i oko plastenika i vrtova (Foto: Senka Milić)

Na donjem delu stabla u početku se javljaju vodene pege, a kasnije zaraženo tkivo trune i biljke se u tom delu presavijaju, venu i obaraju se. Polegnuti rasad brzo ugine, a pri višoj temperaturi i izraženoj vlažnosti istrunu pa se često za tu pojavu koristi i naziv toljenje leja. Iz tog razloga treba se pridržavati svih fitosanitarnih mera.

Potrebno je pre proizvodnje i rasađivanja obaviti dezinfekciju zemljišta i najlona te koristiti nove stiroporne kontejnere za proizvodnju presadnica ili ih adekvatno dezinfikovati.

Najčešće se javlja na paprikama

Prilikom proizvodnje koriste se preparati na bazi aktivne materije propamokarb i fosetilat, propamokarb-hidrohlorid i drugi. Ovi preparati se koriste zalivajući tečnost posle pikiranja te nakon presađivanja rasada na stalno mesto zalivajući oko stable nakon primanja rasada.

Šta je verticiliozno uvenuće? Voli oblačno vreme koje prekidaju topli dani

Najčešće se javlja na paprikama, paradajzu, lubenici, dinji, krastavcu, kupusnjače, salati, spanaću te ukrasnim biljkama. Fusariozno uvenuće se javlja u kasnijoj fazu fazi cvetanja i plodonošenja. Prenosi se zaraženim semenom, zemljom, vodom za navodnjavanje i zaraženim biljnim delovima.


Tagovi

Rasadnik Gljivična oboljenja Pythium spp. Proizvodnja rasada Fusariozno uvenuće Poleganje rasada


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]