Sredstvo kojim je seme premazano štiti biljke u prvim najosetljivijim razvojnim fazama - klijanju, nicanju i početnom rastu. Na šta morate paziti?
Jedno od čestih pitanja je zašto je kupovno seme obojeno u neku boju. Obično se radi o crvenoj, zelenoj, plavoj, ali i drugima. Reč je o semenu koje je tretirano biostimulatorima i/ili hranivima ili čak pesticidima, a kod mahunarki, najčešće soje, u sloju premaza se nalaze azotofiksirajućie bakterije.
U nastojanju da zaštite seme koje seju, ljudi su nekada pribegavali različitim sredstvima. U početku se radilo o biljnim sokovima, rastvorima i čajevima. Posebno je bilo popularno tretiranje u soku od čempresa, pripravcima od belog ili crvenog luka i raznih lekovitih biljaka kako bi bilo zaštićeno od bolesti, insekata, glodara i drugih štetnih organizama.
Danas postoje razna sredstva koja su fokusirana na maksimalnu zaštitu, a istovremeno treba da budu bezbedna za ljude i životnu sredinu.
Intenzivna obojenost zrna pomaže kupcima da znaju da je tretirano i da nisu za ishranu ljudi i životinja.
Sredstvo kojim su premazana štiti biljke u prvim najosjetljivijim razvojnim fazama - klijanju, nicanju i početnom rastu.
Sredstva za tretiranje se prilagođavaju biljnoj vrsti, terminu setve, učestalosti nekog oboljenja ili štetočine na određenom prostoru i drugim faktorima. Kod rane setve seme je izloženo delovanju hladnoće i prekomerne vlage, zbog toga se sporo odvija klijanje i nicanje, a napadaju ga patogeni i štetočine. Kako bi se sprečilo propadanje tek posejanih semenki i mladog useva, koristi se tretirano seme. To važi za mnogobrojne vrste, od kukuruza do kupusa.
Takođe, na ovaj se način sprečava prenos bolesti sa semena na nove biljke.
Tagovi
Autorka