Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pasulj
  • 17.02.2024. 16:00
  • Mačvanski okrug, Dublje

Stari, zaboravljeni pasulj "sumporaš" skuplji i od mesa

Seme ove stare domaće sorte pasulja Rada Drezgić je nasledila od svekrve i 25 godina se trudi, kako kaže "da se ne izgubi".

Foto: Mačvapress
  • 656
  • 56
  • 0

Stara sortu skoro zaboravljenog žuto-zelenog pasulja "sumporaš" ili "slavonac", kako ga najčešće nazivaju, ne tako davno je bila najrasprostranjeniji u Mačvi, prenosi Mačvapress. Kuvan "klot", sa rebarcima ili slaninom bio je omiljeno jelo na trpezi. Danas ga seju retka domaćinstva, a izgubio je i epitet "sirotinjska hrana" jer kilogram košta više od kilograma mesa

"Na ovom pasulju su se mnogi odgajili. Kupuju ljudi jer se brzo kuva i ukusniji je nego beli pasulj. A što ga nema kao ranije, pa ima ovu cenu, to je druga priča. Teško ga je gajiti, retko neko hoće da se muči", kaže domaćica iz Dublja Rada Drezgić.  

Neće da rodi ako raste sam?

Seme ove stare domaće sorte pasulja je nasledila od svekrve i 25 godina se trudi, kako kaže "da se ne izgubi".

"Svake godine obnavljam tako što ostavim seme da bi posejala dogodine. Seje se u kukuruzu, tako najbolje uspeva i najbolje rodi. Neće da rodi ako raste sam, a u kukuruzu ne sme često da seje da ne bi kukuruz zakržljao", kaže ova domaćica.

Drezgićeva ga prodaje za 1.000 dinara

Zrele stabljike se čupaju što je težak posao jer mora kroz celu njivu sa kukuruzom da se prođe, a onda se otresa ručno i nekoliko puta prevejava na rešeto, pa na kraju ponovo prebira da bi se odstranila oštećena zrna.

"Koliko ima muke oko njega, vredi svaku paru", kaže Drezgićeva koja na pijaci kilo žuto-zelenog pasulja prodaje po 1.000 dinara.


Izvori

Mačvapress


Tagovi

Sumporaš Slavonac Žuto-zeleni pasulj Rada Drezgić Skuplji od mesa


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva