Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Egipatski krompir
  • 02.01.2024. 18:00

Stiže rani egipatski krompir - ko ga najviše uvozi?

Vremenski uslovi bili su vrlo dobri, a u kombinaciji sa kvalitetnim zemljištem, i krtole su kvalitetne, bez bolesti i štetočina. Ali, cena će ipak da mu raste.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 168
  • 35
  • 0

Sezona vađenja ranog krompira u Egiptu se približava, a u ovoj zemlji očekuju veliku potražnju iz inostranstva. Takođe, predviđa se i rast cena, navodi FreshPlaza

Velika potražnja i smanjenje površina

Vremenski uslovi bili su vrlo dobri, a u kombinaciji sa kvalitetnim zemljištem, i krtole su kvalitetne, bez bolesti i štetočina, kazao je menadžer izvoza u kompaniji Al Gamala, Mohamed Hasan koji smatra da će se ponoviti scenario od prošle godine kada je potražnja nadmašila ponudu, ali i rastuće cene. Problemi koji su se javili u toku proizvodnje su nagli rast cena đubriva i drugih poljoprivrednih inputa.

Mnoge proizvođače je rast troškova proizvodnje odvratio od setve i pored dobrih prošlogodišnjih cena. To je glavni razlog smanjenja površina pod ovom kulturom.

Tražen u Hrvatskoj i Sloveniji

Hasan očekuje veliku potražnju evropskog tržišta, što potkrepljuje kupcima koji su potpisali ugovore za hiljade tona.  

"Velike količine tražene su u Španiji i Holandiji, uprkos njihovoj snažnoj domaćoj proizvodnji. Između ostalih, tražene su i u Hrvatskoj i Sloveniji. Na drugom mestu su tržišta Zaliva kao što su Saudijska Arabija i Kuvajt, a slede afrička tržišta", otkrio je. 

Ponuda sortimenta je bogata, kao i krupnoća krtola. Očekuje se da će cene da porastu za najmanje 30 odsto, što diktiraju troškovi proizvodnje i globalna neravnoteža između ponude i potražnje.


Tagovi

Egipatski krompir Rani krompir Proizvodnja krompira Izvoz krompira Uvoz krompira Cena krompira


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.