Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lagenaria siceraria
  • 22.07.2017. 18:45

Sudovnjača - tikva nad tikvama

Plodovi tikve sudovnjače se koriste za izradu posuda, lampi, kućica za ptice, a mladi plodovi su izuzetno cenjeni u gastronomiji.

Foto: Hans / Pixabay
  • 2.958
  • 46
  • 0

Tikva sudovnjača, Lagenaria siceraria je povrtna vrsta koja je nepravedno zapostavljena. Pripada porodici Cucurbitaceae i srodnik je krastavca, lubenice, tikvica, dinje, masirače.

Poznata je pod različitim nazivima: tikva sudovnjača, tikva zmijača, kineska tikva, vijetnamska tikva, indijski krastavac. Vodi poreklo iz Afrike.

Uzgajanje sudovnjače

Tikve sudovnjače su po zahtevima sliče ostalim tikvenjačama. Vegetacioni period traje 90 do 120 dana. Da bi osigurali dobar rast i razvoj, potrebno je posaditi na osunčano mesto sa dovoljno vlage, toplote i svetlosti. Ne uzgajati je u senci ili na mestima gde duvaju hladni vetrovi. Seje se na otvoreno kada prođe opasnost od mraza. Može da se uzgaja iz rasada kao i sve tikvenjače.

Koren je veoma dobro razvijen, moćan i prodire duboko u zemljište. Glavni koren prodire u dubinu preko 80 cm, a bočno se koren širi i do tri metra. Zbog ove karakteristike koristi se kao podloga za kalemljenje drugih tikvenjača, prvenstveno lubenice i dinje. Dobro uspeva na rahlim, humusom bogatim zemljištima.

Biljka formira vreže dužine preko 15 m. Preporučuje se da se glavna vreža prikrati kada dostigne oko 10 m, pa se na taj način podstiče formiranje bočnih grana i zametanje plodova. Listovi su okruglasti, veliki. Za svoj rast zahtevaju potporu, kako bi formirani plodovi visili. Plodovi na površini zemljišta dobijaju deformisan oblik, postaju flekavi i podložni su propadanju. Zaliva se do kraja avgusta kako bi se omogućilo dobro zrenje plodova.

Mladi plodovi imaju tanku koru, dok sa starenjem kora očvrsne.

Cvet i seme sudovnjače

Sudovnjača cveta obilno tokom perioda juli - avgust. Cvet je dosta krupan, bele je boje i razlikuju se muški cvet (na dugim drškama) i ženski cvet. Oprašivanje se može poboljšati kada se vrši ručno. Sama biljka je veoma dekorativna. Ukoliko se mladi plodovi stave u kalup, zadobiće oblik kalupa.

Seme ima jak omotač i zato je dobro da se pre setve potopi oko pola sata u toploj vodi, prebaci u vlažnu piljevinu ili krpu gde klija tokom dva do tri dana. Od setve do nicanja može proći i mesec dana zavisno od snabdevenosti vlagom. Dubina setve je oko 2,5cm.

U uzgajanju sudovnjače mogu se pojaviti bolesti (plesni, fuzarioza, mozaični virus) i štetočine (lisne vaši).

Berba i sušenje sudovnjače

Plodove tikve sudovnjače ne treba brati ako nisu potpuno zreli. Ovakvi plodovi su podložni propadanju. Potrebno je sačekati da se peteljka ploda u potpunosti osuši, a plod se bere sa nekoliko centimetara peteljke. Samom plodu neće smetati hladni jesenji dani, ali semenke propadaju na mrazu i niskim temperaturama.

Nakon branja zreli plod oprati sapunom i vodom, oprati, prebrisati i ostaviti na sušenje. Sledećih 10 do 12 dana potrebno je plodove odložiti na tamno i promajno mesto, a zatim tikve spremiti na mesto gde će ostati narednih tri do šest ili 10 meseci. Dužina perioda sušenja zavisi od veličine ploda.

U tom periodu plod će se u potpunosti osušiti, zelena boja se transformiše u žutu ili smeđu. Plodovi treba da su poređani u jednom sloju, da se ne dodiruju i treba ih redovno nadgledati i okretati. Plodovi koji pokazuju znakove propadanja (truljenja) treba ukloniti. Plodovi su u potpunosti suvi kada se čuje zveckanje semenki u unutrašnjosti kada protresemo plod.

Kada se tikva otvori, ukloniti osušeno unutrašnje tkivo i semenke. Ukoliko se osušen plod dalje obrađuje bušilicama, potrebno je oprati unutrašnjost vodom kako bi se smanjila količina prašine.

Upotreba tikve sudovnjače

Na našim prostorima plodovi ove tikve korišteni su kao posude, plovak za učenje plivanja, ali se u svetu ova tikva koristi u gastronomiji. Drugi narodi više cene ovu vrstu. U drevnoj Kini bila je izuzetno cenjena, smatrali su je kraljicom povrća. Na carskom dvoru je uzgajana i korištena za izradu raznih posuda, a smatrano je da je izuzetna čast ako car posluži svog gosta pićem i jelom u ovakvim posudama.

Izuzetno je cenjena u gastronomiji Vijetnama, Japana, Italije, arapskih zemalja. Mladi plodovi su ukusniji od plodova tikvice. Osim plodova koristi se lišće i mlade stabljike. Plodovi sadrže 85% do 95% vode, ugljene hidrate, belačevine, razne vitamine (C, vitamine B kompleksa), minerale (kalcijum, magnezijum, gvožđe). Njena konzumacija blagotvorno deluje na poboljšanje metabolizma. Od semenki tikve sudovnjače u Africi pripremaju slatkiš.

Može da se koristi za dekoraciju, da se od nje izrađuju različiti predmeti: posude, čaše, šolje, lule, lampe, lusteri, kućice za ptice, saksije. U posudama od tikve sudovnjače voda ostaje duže sveža, a produžava se trajnost kiselog mleka.

Foto: Hans / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.