U toku je vađenje krompira, pa je moguće da ćete u nekoj od krtola primetiti neobične promene, a one se mogu javiti i prilikom skladištenja.
U toku je vađenje krompira, pa je moguće da ćete u nekoj od krtola primetiti neobične promene. Zahvaljujući dipl.ing. Srđanu Vidanoviću iz PSSS Pirot predstavljamo vam dva najčešća poremećaja.
Početni simptomi ovog poremećaja ispoljavaju se u vidu malih pega braon boje, koje se nalaze bliže centru krtole. Vremenom se povećavaju i postaju šupljine. Njihova veličina varira i uglavnom se od centralne šupljine pojavljuju pukotine. Oko ivice šupljine nalazi se tkivo koje je u početku roze boje, a kasnije postaje braon.
"Smatra se da ova promena na krtolama krompira nastaje usled uslova koji prouzrokuju veoma intenzivan rast i razvoj. Neke krtole, koje imaju više od jedne šupljine crne boje rasproređene po celom tkivu, često su bile izložene ekstremnim temperaturama. Veoma visoke temperature tokom razvoja, skladištenja ili transporta, ili povrede koje nastaju prilikom hlađenja krtola, mogu prouzrokovati pojavu šupnjeg srca kod krompira", objašnjava Vidanović.
Mere zaštite:
Na krtolama se spolja ne uočavaju nikakve promene. U retkim slučajevima može doći do pojave ružičastih ili crnih vlažnih mrlja na površini krtola. Karakterističan simptom unutar krtole je potamnjivanje tkiva, od sivo-crne do mastilo-crne boje, u centru (srcu) krtole. Nekada može da se proširi i do pokožice. Kada se tkivo isuši, postaje čvrsto i kožasto, a formiraju se i šupljine.
"Do pojave crnog srca dolazi kada izvor kiseonika, za potrebe unutrašnjih tkiva, koristi brže nego što je mogućnost dotoka. Uslovi koji mogu uticati na pojavu crnog srca mogu se javiti prilikom poplavljivanja polja ili kada je temperatura zemljišta ekstremno visoka, u skladištu kada je loša ventilacija, u transportu kada se krtole pregrejavaju, ili u uslovima produženog skladištenja na temperaturama oko 0°C. Pojava crnog srca se može pojaviti kada su krtole izložene temperaturi od 41°C do 43°C u trajanju od dva sata", kaže Vidanović.
Mere zaštite:
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka