• Raznovrsna proizvodnja
  • 10.09.2017. 11:30

Suša naterala na povrtarstvo

Slobodan Pokrajac iz sela Ratari nekada je imao bogatu i raznovrsnu stočarsku i ratarsku proizvodnju. Poslednjih godina, zbog sve lošijih prinosa i suše, ovaj domaćin započeo je povrtarsku proizvodnju, koja je aktivna tokom cele godine.

Foto: Mirjana Stepić
  • 292
  • 17
  • 0

Ove godine zbog suše i velikih vrućina desetkovani su prinosi mnogih poljoprivrednih kultura, u mnoga kukuruzišta berači neće ni ulaziti, a samo na površinama koje su navodnjavane nešto će se ubrati.

Slobodan Pokrajac iz sela Ratari, samo je jedan od mnogobrojnih domaćina kome je letošnja suša oštetila prinose i gotovo desetkovala proizvodnju.

Umanjena proizvodnja

Porodica Pokrajac nekada se ozbiljno bavila ratarstvom i stočarstvom, a sada je ta proizvodnja znatno umanjenja. Pod ratarskim kulturama ove godine bilo je tek nešto više od tri hektara.

"Sadili smo oko tri i po hektara zemlje ukupno, bilo je 50 ari lucerke, hektar, ječma, kukuruza, i pšenice. Sa pšenicom i ječmom smo imali sreće, ali od kukuruza nećemo imati ništa", započinje priču ovaj domaćin.

Slobodan Pokrajac ima proizvodnju na otvorenom i u plastenicima

Površine koje se obrađuju nisu velike, ali i zato je neophodna dobra mehanizacija. Slobodanov traktor, proizveden 1965. godine, iako gotovo muzejski eksponat, uspešno radi svoj posao. Od stoke gaje ovce i svinje.

"Gajimo za svoje potrebe, imamo i jednog konja, on je miljenik domaćinstva. Ranije smo držali mnogo više stoke, ali su nas suše i nedovoljno hrane primorali da ostavimo samo onoliko koliko nam je potrebno za kuću", ističe Slobodan.

Plastenička proizvodnja najisplativija

Najveće prihode ova porodica ostvaruje od gajenja povrća, na otvorenom i u šest plastenika. Ove godine povrtarska proizvodnja bila je vrlo skupa, moralo se često zalivati, a sami prinosi bili su ispod proseka.

"Imamo oko 30 do 40 ari pod plastencima, ali menjamo više kultura za godinu dana. Trudimo se da povrće uglavnom bude sezonsko, pasmenjujemo po dve ili tri kulture. Luk, salata i spanać su prve biljke, zatim redom idu boranija, paradajz, paprika, a potom kupus. Gajimo više vrsta ljutih paprika, somborku, šilju", navodi Pokrajac.

Proizvodnja svake godine kreće već krajem zime, a onda se kulture smenjuju tokom godine. U nekim plastenicima došlo je do smenjivanja čak četiri useva. Trenutno je u punom branju paprika na otvorenom, gaji se više vrsta, a posebno je interesantna proizvodnja ljutih papričica.

Ljuta papričica

Roba kvalitetnija, cene iste

Sve što se kod Pokrajčevih proizvede, proda se na obrenovačkoj pijaci. Roba je zdrava i kvalitetna, pa je mnogo i stalnih mušterija. Porodica Pokrajac više od decenije prodaje svoju robu na malo i ističe da se cene u odnosu na početni period nisu mnogo promenile.

Povrtarska proizvodnja je veoma zahtevna, a u povrtnjaku svaki dan ima posla. Srećom, kada je puno ruku, posao se obavlja brže i bolje. Prihodi koji se od ovakve proizvodnje ostavruju nisu veliki, ali za pristojan život ima, zato Slobodan i za naredne godine planira isti obim proizvodnje.

Foto: Mirjana Stepić


Tagovi

Povrtarstvo Povrce Plastenii Ratari Slobodan Pokrajac Paprika Ljuta paprika Kupus Paradjz Boranija Luk


Autorka

Mirjana Stepic

Mirjana Stepic

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi