Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baranjska paprika
  • 05.08.2015. 17:00

Suša srezala prinos paprike u Baranji

"Na tako visokim temperaturama navodnjavanje ne pomaže mnogo. Biljka zatvori pore pa ne prima ni vodu, ni hranu", kaže Ferenc Salai iz Novog Bezdana u Baranji

Foto: depositphotos.com/alexsalcedo
  • 106
  • 4
  • 0

Tropske temperature donose velike probleme baranjskim proizvođačima paprike, koja je glavni izvor prihoda za to hrvatsko područje, a najugroženiji su proizvođači začinske paprike, piše Glas Slavonije.

Kako se navodi, iako baranjska mlevena paprika nije brendirana poput kulena i vina, kraj između Dunava, Drave i Mađarske nadaleko je poznat upravo po paprici pa nije retkost da po nju u Baranju stižu kupci iz udaljenijih krajeva.

Teška godina za baranjske proizvođače paprike

Međutim, proizvođači kažu da je za njih ovo teška godina i da će paprika sigurno biti nešto slabijeg kvaliteta, a prinosi manji. Toj kulturi, kako kažu, osim suše, smetaju i velike temperaturne razlike. I neuobičajena pojava za ovo doba godine, a rec je o magli, takođe nanosi štete paprici.

Jedan od najvećih baranjskih proizvođača začinske paprike, Ferenc Salai, koji ovu kulturu proizvodi na približno sedam hektara otvorenih površina kod Novog Bezdana, tvrdi da će prinosi biti manji nego prošle godine. "Na tako visokim temperaturama navodnjavanje ne pomaže mnogo. Biljka zatvori pore pa ne prima ni vodu, ni hranu", kaže Salai, napominjući da će se sve to odraziti i na kvalitet.

Doći će do rasta cena

Smatra da će manji proizvođači verovatno podići cene svojih proizvoda (kako bi kompenzovali uloženi repromaterijal), dok oni veći, kojima i sam pripada, to najverovatnije neće učiniti pa će cena ostati 90 kuna (11,8 evra) po kilogramu.

Prema rečima ovog proizvođača, za nešto manje od dva meseca znaće se ovogodišnja cena paprike, koja bi, uprkos svemu, trebalo da ostane bar približna prošlogodišnjoj, kako bi se, u prvom redu, sprečili sve češći odlasci u nabavku paprike u susednu Vojvodinu.

Foto: depositphotos.com/alexsalcedo


Izvori

Tanjug


Tagovi

Baranja Baranjska paprika Mlevena paprika Ferenc Salai Novi Bezdan Cena paprike

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta