Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Galenika Fitofarmacija
  • 15.06.2018. 12:00

Suzbijanje crne pegavosti na listu krompira

U pojedinim godinama štete od crne pegavosti na krompiru mogu dostići i preko 40% gubitka prinosa, a kod jačih zaraza može doći do potpunog gubitka lisne mase.

Foto: Galenika Fitofarmacija
  • 4.188
  • 120
  • 0

Crna pegavost se javlja kod krompira i prouzrokovač ove bolesti je patogen Alternaria solani
U pojedinim godinama štete od crne pegavosti na krompiru mogu dostići i preko 40% gubitka prinosa, a kod jačih zaraza može doći do potpunog gubitka lisne mase.

Simptomi crne pegavosti se pojavljuju na listu, stablu i plodu. Prvi simtomi se mogu javiti već u proizvodnji rasada, u obliku crnih pega okruglog oblika. Kod mlađih biljaka može doći do potpune defolijacije i propadanja biljaka. Pege su u početku sitne nepravilnog oblika, a u kasnijim fazama su najčešće zonirane i uokvirene lisnim nervima i vrlo često se javlja i hloroza oko pega. 

Širenje zaraze se vrši od starijeg ka mlađem lišću. Nedostatak magnezijuma može dovesti do jače pojave bolesti zbog oslabljenosti lisnog tkiva. Na stablu su pege obično veće od onih na listu i plodu. Pege na plodu su najštetnije jer zaraženi plodovi nemaju više nikakvu tržišnu vrednost. Pege se najčešće primećuju oko peteljke gde se najviše zadržava vlaga.
Toplo i vlažno vreme pogoduje razvoju bolesti naročito relativna vlažnost vazduha od 90% i temperature od 15-32° C, uz optimalnu temperaturu za razvoj bolesti od 24 - 29 °C. 

Kako suzbiti crnu pegavost na krompiru?

Preporuka Galenika Fitofarmacija stručnog tima je da se preventivno primene fungicidi FUZIJA u količini 2,5 l/ha (50 ml na 10 l vode) i ALIJANSA u količini 2,5 kg/ha (50 g na 10 l vode) uz folijarnu prihranu MURTONIK GOLD ili SOLUVEG PARMA
Ukoliko je došlo do pojave prvih simptoma uz preventivnu zaštitu preporuka je da se doda fungicid SEKVENCA u količini 0,5 l/ha (12-15 ml na 10 l vode).

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Za više informacija obratite se stručnom timu Galenika Fitofarmacija na jedan od niže navedenih kontakata!


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Galenika Fitofarmacija Crna pegavost Krompir Plod Fungicidi


Partner

Galenika Fitofarmacija A.D

Batajnički drum bb, 11080 Beograd - Zemun, Srbija
tel: +381 11 3072 301, fax: +381 11 3072 310, e-mail: vasiljevic@fitofarmacija.rs web: http://www.fitofarmacija.rs/