Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupusnjače
  • 02.01.2023. 12:00

Sve kraća vegetacija i dostupnost kupusnjača na tržištu

Izgubio se pojam sezonske salate tako da se i kupusnjače kao i ostale povrtarske biljke koriste tokom cele godine.

Foto: Depositphotos/jack520429@gmail.com
  • 133
  • 27
  • 1

Zaštićeni prostor osigurava najintezivniju proizvodnju, kombinovanu proizvodnju, najbolje iskorišćenje, kontrola od bolesti i štetočina uz primenu biološke kontrole, a što osigurava i zdraviju hranu. U grupu povrtarskih kupusnjača ubrajaju se glavičasti kupus, lisnati kelj, kelj glavičar, kelj pupčar, karfiol, brokoli, kineski i pekinški kupus i keleraba, navodi stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Čačak Borko Ivanović.

Sve povrtarske kupusnjače pripadaju familiji Brassicaceae. Ekonomski gledano, kupusnjače predstavljaju veoma značajnu grupu povrtarskih vrsta koje se, uglavnom, gaje na otvorenom polju, a u poslednje vreme, sve više, i u različitim oblicima zaštićenog prostora ili pod agrotekstilom.

Kasne vrste povrća biće ukusnije nakon delovanja prvih mrazeva

Kako smo ranije pisali, na taj način produžavaju dospevanje kasnog povrća sve do zime sa dugoročno negativnim temperaturama. Kada je prekriveno, biće zaštićeno prilikom pojave prvih kratkotrajnih hladnoća. 

Zašto su dobri kao predusevi?

U pogledu zahteva tržišta poslednjih godina evidentne su određene promene u tradiciji i navikama, a u manjoj meri za kvalitet i ukus. U poslednjoj deceniji vodeće selekcijske kuće kod nas kao i u svetu oplemenjivanjem i selekcijom stvorili su sorte i hibride kupusnjača sa veoma kratkom vegetacijom (45-60 dana). Izgubio se pojam sezonske salate tako da se i kupusnjače kao i ostale povrtarske biljke koriste tokom cele godine, naglašava Ivanović.

Dostupan svake sezone (foto: M. Lazarević)

Sve je to uslovilo da se koriste kao predusev našim glavnim povrtarskim vrstama (paradajz, paprika, krastavac). Veoma rani hibridi kupusa (Jetma RZ F1, Adema RZ F1) odnosno super ranih, dužine vegetacije 53 dana od rasađivanja što omogućuje veoma ranu prolećnu proizvodnju u plastenicima i niskim tunelima. Ovi hibridi se gusto rasađuju tako da se obezbedi sklop 45.000-75.000 biljaka sa masom glavice od 0,8-1,5 kg što je izuzetno povoljno za plasman u megamarketima.

Smena useva

Pored kupusa veoma interesantna je i keleraba na primer, hibrid "Cindy" vrlo popularan za ranu plasteničku proizvodnju. Nakon skidanja ovih hibrida ostaje dovoljno vremena kako bi se sredio prostor u plastenicima za rasađivanje glavnog useva.

Nemali broj poljoprivrednih proizvođača se odlučuje za ove preduseve kao i jedan broj povrtara gaji ove kupusnjače u toku jedne sezone četiri do pet puta u monokulturi jer na taj način obezbeđuju kontinuirano snabdevanje tržišta ovim veoma bitnim i nutritivno značajnim povrtarskim vrstama, zaključuje čačanski stručnjak.


Povezana biljna vrsta

Keleraba

Keleraba

Engleski naziv: Kohlrabi | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes L.

Keleraba je dvogodišnja biljka. U prvoj godini nakon četvrtog ili sedmog pravog lista počinje zadebljavanje stabljike, koja do tehnološke zrelosti poprimi kuglast, kuglasto... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kupusnjače Keleraba Borko Ivanović Sezonska salata Predusev


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.