Adorelle, Sicybelle, Emyelle i Crystelle otporne su, osim na ToBRFV, i na druge bolesti koje pogađaju jednu od najplodonosnijih kultura u sektoru voća i povrća.
Kada je otkriven 2014. godine u Izraelu, virus smeđe naboranosti ploda paradajza (ToBRFV) vrlo brzo se proširio Mediteranom i postao ozbiljna pretnja uzgajivačima. U Evropskoj uniji ima regulisan status štetnog organizma pod hitnim fitosanitarnim merama.
Stabilan u životnoj sredini, ovaj virus najčešće se širi mehanički, putem alata, rukavica, odeće i ruku radnika koji dolaze u kontakt sa biljkama i može preživeti dugo na površinama.
Bolesti poput ToBRFV ili virusna pegavost plodova paradajza (ToFBV) mogu da uzrokuju gubitke u proizvodnji i do 70 odsto. Upravo zato sorte koje uzgajaju oplemenjivači moraju da odgovore na sve agresivnije viruse, ali i zadovolje potrebe prodavaca i potrošača.
Syngenta je zbog toga predstavila četiri otporne sorte čeri paradajza: Adorelle, Sicybelle, Emyelle i Crystelle sa genetskom otpornošću koje nude značajan potencijal prinosa uz zadržavanje kvaliteta i ukusa koje uzgajivači i potrošači očekuju, piše AgriMaroc.
Otpornost na virus smeđe naboranosti ploda, virus mozaika i druge bolesti, kažu, postignuta je kombinacijom tradicionalnih tehnika uzgoja i naprednih tehnologija za bržu inovaciju.
Ove sorte, koje pokazuju ujednačenost plodova na biljkama i visok potencijal za prinos, pogodne su za uzgoj u staklenicima.
Adorelle paradajz je sočan i sladak, često se koristi u salatama zbog svoje čvrste teksture. Sicybelle je mali i okrugao, idealan za pripremu soseva, dok je Emyelle poznat po bogatom ukusu. Crystelle paradajz je velik i mesnat, odlčan za pripremu soseva i kuvanje.
“Kada dodajemo nove sorte u naš asortiman, brinemo o tome da su uvek dobrog ukusa. Potrošači vole ukus našeg paradajza i biraju ih kada odu u kupovinu. Uvođenjem novih otpornih sorti želimo da obezbedimo da uzgajivači i dalje mogu potrošačima da ponude ono što od njih očekuju“, ističe Ruud Kaagman iz Syngente.
Na ovoj, jednoj od najplodosnijih kultura u sektoru voća i povrća, uzgajivači su neprestano u potrazi za novim sortama koje su produktivne i otporne, posebno na viruse poput ToBRFV i ToFBV.
Tagovi
Autor