Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Taraški krompir
  • 12.12.2023. 13:30
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Taraš

Taraški krompir ukusniji, ali konkurencija mu je uvozni - jer je jeftiniji?

Prošle godine, Milićevi su se okušali u posebnoj setvi krompira - postrnoj setvi. Posejali su krompir sredinom jula i izbegli neke situacije koje mu ne prijaju, uključujući i najezdu krompirove zlatice.

Foto: Depositphoto/belchonock (Ilustracija)
  • 135
  • 18
  • 0

Taraški krompir je za ovaj deo sveta nekada bio sinonim za dobar i kvalitetan proizvod, a Miroslav Milićev, jedan je od poslednjih većih proizvođača krompira u ovom selu, seje ga na oko dva hektara, Prenosi Zrenjaninski.com. Ove godine je eksperimentalno posejao jednu mađarsku sortu i nekoliko tradicionalnih, kao što je "dezire".

"Proizvodnja krompira je veoma skupa i komplikovana. Biće još komplikovanija, jer je od ove godine za upotrebu zabranjeno nekoliko zaštitnih sredstava, a još nema adekvatne zamene. Znamo koliko će nas za sledeću setvu koštati seme i đubrivo. Znamo i da proizvodnje neće biti bez ozbiljne saradnje sa stručnim službama. To znači da će dogodine biti skuplja, a samim tim i krajnji proizvod", rekao je Milićev.

Uvozni krompir najveći neprijatelj

Prošle godine, Milićevi su se okušali u posebnoj setvi krompira - postrnoj setvi. Posejali su krompir sredinom jula i izbegli neke situacije koje mu ne prijaju, uključujući i najezdu krompirove zlatice.

Kompletnu proizvodnju Milićevi prodaju već početkom jeseni, jer nemaju mogućnost da ga skladište, a ne isplati im se da za tu količinu grade hladnjaču. Ova godina što se tiče cene, kako kaže, nije bila loša. Uspeo je da proda krompir na vreme, pre nego što je došao uvozni. 

"Uvoz nas ubija. Taj krompir je lošijeg kvaliteta, ali je jeftiniji. Puno je neukusniji nego naš i mnogima se, zaista, ogadio pa ga i ne troše koliko su ga trošili nekada. Sve to utiče na nas proizvođače i zato mnogi odustaju", kaže Milićev.

Međunarodni dan krompira

Agencija UN za poljoprivredu i hranu (FAO) je usvojila rezoluciju kojom se 30. maj proglašava Međunarodnim danom krompira, preneo je N1. Smatraju da će obeležavanje tog dana "istaći važnost krompira za globalnu poljoprivredu, ekonomiju razvoja i sigurnost hrane". 

Predlog je podneo Peru, u kojem se gaji nekoliko hiljada sorti krompira i u toj zemlji se nalazi i Međunarodni centar za krompir.


Tagovi

Taraški krompir Dezire Miroslav Milićev Postrna setva Međunarodni dan krompira


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva