Radovan Rašković direktor ZZ "Buđanovci" kaže da je ova godina bila izuzetno teška za proizvodnju dinje. Kišovito proleće, kao i smene toplog i hladnog vremena, dodatno su iskomplikovali proizvodnju dinje i bile plodno tlo za razvoj biljnih bolesti.
Na dvadesetak kilometara od Rume nalazi se selo Buđanovci koje je u poslednjih desetak godina postalo centar za proizvodnju dinje, ne samo u Sremu, već i u čitavoj Srbiji. Površine pod tom povrtarskom kulturom variraju iz sezone u sezonu, ali se pretpostavlja da se svake godine povećavaju jer geografsko poreklo samo po sebi nosi neku težinu kada se pregovara sa kupcima.
Radovan Rašković, direktor Zemljoradničke zadruge "Buđanovci" kaže da je kada je o proizvodnji dinje reč ova godina od samog početka bila izuzetno teška po pitanju ekololoških parametara. Smene toplog i hladnog vremena i kišovito proleće dodatno su iskomplikovali proizvodnju dinje i bile su plodno tlo za razvoj biljnih bolesti.
Na pojedinim parcelama proizvođača koji su se opredelili za ranije sorte i punu agrotehniku berba je već u poodmakloj fazi i dinja je već dostupna kupcima na traktorskim prikolicama, ali i u supermarketima.
Rana dinja koja je prva stigla na tržište, proizvođačima je obezbedila cenu koja se kretala i po 70 din/kg. Ipak, kako se povećavala ponuda, a količine rasle tako je cena pala na 25-30 din/kg, navodi Radovan i dodaje da ta cena predstavlja ivicu isplativosti. Bez obzira na to ZZ “Buđanovci” je ove godine prvi put pokrenula sopstvenu proizvodnju dinja koju Rašković naziva pilot projektom.
O načinu proizvodnje, ceni, isplativosti i izazovima s kojima se susreću proizvođači dinje u ovom sremskom selu saznajte više u video prilogu:
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/