Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikva lufa
  • 23.02.2020. 18:00

Tikva lufa, osim u ishrani, koristi se i u kozmetici

Lufa, poznata je i kao kopneni sunđer, ima finu strukturu koja se koristi za piling, masažu, kao sunđer za kupanje, a može se staviti i u sapun. Takođe, koristi se i u prehrani kao ostale tikvice, a može se konzumirati poput krastavaca.

Foto: Depositphotos/kaiskynet@gmail.com
  • 4.714
  • 49
  • 0

Lufa sunđer (Luffa cylindrica) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice tikvi, poreklom iz tropskih i suptropskih područja. Ona zahteva minimalne uslove uzgoja pa se uspešno može uzgajati i kod nas.

Poznata je i kao kopneni sunđer, ima finu strukturu koja se koristi za piling, masažu, kao sunđer za kupanje, a može se staviti i u sapun. Takođe, koristi se i u ishrani kao ostale tikve, a može se konzumirati poput krastavaca.

Seje se kada prođe opasnost od mraza

Budući da se radi o tropskoj biljci, seje se kada smo sigurni da mraza više neće biti. Za klijanje potrebni su joj topli i vlažni uslovi, a seje se kada su temperature iznad 20°C. Klijanje može trajati od nekoliko dana pa čak i do četiri sedmice. Sejati se može direktno u zemlju kada prođe opasnost od mraza, obično u maju dok uzgoj presadnica počinje nekoliko nedelja ranije u zaštićenom prostoru.

U slučaju da je sejete isključivo za sunđer, potrebno ju je ranije posejati, već u februaru jer joj je do pune zrelosti kada se bere u ove svrhe potrebno tri i više meseci od setve. Takođe, važno je ubrati je pre prvih jesenskih mrazeva 

Kako bi se ubrzao proces klijanja, pre setve preporučuje se umočiti seme i držati preko noći u mlakoj vodi. Lufa ima slabo razvijeno korenje, pa je stoga osetljiva na nedostatak vlage i treba ih često zalivati.

Preporučuje se otkloniti bočne izdanke i osigurati im potporu

Sade se poput ostalih tikvi, na razmak od jednog metra. Najbolje bi bilo bočne izdanke otkloniti i ne dopustiti biljci da rađa više od 25 plodova jer na taj način podstičemo kvalitet i krupnoću plodova. Za uspešan uzgoj biljkama potrebno je osigurati mesto za penjanje jer će u suprotnom biljka formirati plodove nepravilnog oblika koji će biti izloženi gljivičnim oboljenjima zbog dodira s vlažnim tlom. 

Ova tikva ima plodove veličine od 30 do 80 cm s glatkom korom. Dok su plodovi mladi mogu se koristiti kao krastavci ili bilo koje druge tikve, a kasnije isključivo kao sunđeri.

Za ishranu se beru kada su plodovi veličine 15, a za sunđere 60 cm 

Koristimo li plodove lufa za ishranu berba plodova se obavlja pre nego što oni u potpunosti sazru tj. oko dva meseca nakon setve kada plodovi budu veličine oko 15 cm i imaju zelenu koru koju je potrebno očistiti zbog gorčine. Za prehranu se može pripremati kao bilo koja druga tikva ili konzumirati sveža poput krastavaca, takođe, jestivi su i njeni žuti cvetovi.

Za izradu sunđera i sličnih proizvoda za berbu ćemo pričekati od tri pa čak i do šest meseci nakon setve. Zreliji plodovi su veličine od 60 cm, teže oko jedan kilogram i koriste se isključivo kao sunđer. Takvi plodovi se beru kada se u potpunosti osuše, a ukoliko nisu suvi pre jesenskog mraza beremo ih i ostavimo da se suše dve nedelje. Nakon toga im se oguli kora, istresu semenke, operu u mešavini vode i laganog izbeljivača, dobro isperu i ostave na sušenje.

Primena u prehrambenoj, kozmetičkoj i auto industriji

Ove sunđere možete koristiti u kozmetici za piling kože ili u domaćinstvu kao sredstvo za uklanjanje nečistoća, pranje posuđa, guljenja povrća, ali i u auto i prerađivačkoj industriji, kao filtere pa čak i u izradi obuće. Sok ove tikve koristi se kao prirodni lek za razne infekcije i podizanje imuniteta.


Tagovi

Tikve Lufa Luffa cylindrica Povrće Uzgoj lufe Tikva lufa Kopneni sunđer


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.