Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 16.03.2024. 16:00

Top sedam saveta za uzgoj i održavanje zdravog rasada povrća

Zapamtite da je pažljiva nega važna za uspešan rast i razvoj vašeg povrća. Ipak, pre toga treba obratiti pažnju na nekoliko ključnih tačaka pri odabiru!

Foto: Gordana Nastić
  • 191
  • 13
  • 0

Uzgoj zdravog rasada povrća ključan je korak ka uspešnom povrtarstvu. Nekoliko je važnih stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira i uzgoja  povrća kao što su paprike, paradajz, krastavci i drugo. 

Top saveti

  1. Kvalitetno seme: Počnite sa visokokvalitetnim semenom, odnosno, birajte ono koje je sertifikovano i prilagođeno vašem podneblju. Pravilno odabrano seme će osigurati snažniji rasad.
  2. Pravilan rast korena: Prilikom odabira, obratite pažnju na korenov sistem. On treba da bude razvijen, ali ne previše zapetljan ili suv. Zdrav korenov sistem osiguraće bolji početak u zemlji.
  3. Jaka stabljika: Stabljika bi trebala da bude čvrsta, pravilnog oblika i boje. Izbegavajte rasad sa slabom ili savijenom stabljikom, jer to može ukazivati na nedostatak svetlosti ili problem sa prehranom.
  4. Listovi: Treba da budu zeleni ili tamnozeleni i bez vidljivih oštećenja ili mrlja. Izbegavajte one sa žutim ili smeđim listovima, jer to može biti znak bolesti ili nedostatka hranljivih materija.
  5. Veličina rasada:  Neka bude dovoljno razvijen za presađivanje, ali ne prevelik. Optimalna veličina varira zavisno od vrste povrća, ali optimalno je oko 10 - 15 centimetara visine.
  6. Korenov sistem: Prilikom presađivanja, pažljivo pregledajte korenov sistem. Ako je korenje previše gusto, stisnuto ili se vide znakovi truleži, rasad može imati probleme sa ukorenjivanjem u zemlji.
  7. Vreme sadnje: Pričekajte da prođe pretnja od mraza pre nego što biljku stavite u zemlju. Ovo je posebno važno za osetljive vrste kao što su paprike i paradajz. Pratite lokalne vremenske prognoze i preporuke za optimalno vreme sadnje.
Stabljika bi trebala biti čvrsta, pravilnog oblika i boje (foto: Jasmin Hodžić)

Pažljiva nega je ključna

Uzimajući u obzir ove savete prilikom odabira i uzgoja rasada povrća, možete osigurati zdrav početak za svoj vrt. Zapamtite da je pažljiva nega važna za uspešan rast i razvoj vaših biljki. Osim navedenih preporuka, važno je da obratite pažnju i na: ispravnu temperaturu, svetlost, pravilnu drenažu i redovno zalivanje. 

Šta u martu sejati na otvorenom, a šta u zatvorenom prostoru?

Rasad povrća najbolje uspeva u optimalnim temperaturnim uslovima Za većinu vrsta povrća, temperatura između 18°C i 24°C je idealna za klijanje i rast. Pazite da ih ne izlažete ekstremnim temperaturama koje bi mogle uzrokovati stres ili oštećenje.

Svetlost je bitna za njihov zdrav rast. Osigurajte im dovoljno svetla kako bi biljke mogle da pravilno obavljaju fotosintezu. Ako ih uzgajate u zatvorenom prostoru, razmislite o dodatnom veštačkom osvetljenju.

Koristite posude ili supstrat koji omogućava dobru drenažu vode. Stajaća voda može uzrokovati truljenje korena i druge probleme sa zdravljem rasada. Takođe, pazite da održavate konstantnu vlažnost tla, ali izbegavajte preterano zalivanje koje može dovesti do gušenja korenja. Koristite prst kako biste proverili vlažnost tla pre svakog zalivanja.


Tagovi

Uzgoj povrća Sadnja povrća Rasad Zdrav rasad Nega rasada Izbor rasada


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.