Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva u martu
  • 01.03.2024. 07:30

Šta u martu sejati na otvorenom, a šta u zatvorenom prostoru?

Zakoračili smo u prvi prolećni mesec, a izbor povrća koje sada možemo da sejemo i sadimo je sve veći.

Foto: Depositphotos/jarin13
  • 2.195
  • 169
  • 0

Mart je prvi prolećni mesec u kojem se intenziviraju radovi u bašti. Iza nas je natprosečno topli februar koja nas je izmamio u bašte u kojima su mnogi nadoknadili ono što su propustili napraviti jesenas - posejati grašak, bob, spanać, blitvu, rukolu, matovilac, posaditi crni i beli luk. 

Sve ovo možete da napravite i u martu, a izbor povrća i začinskog bilja koje se seje i sadi ovoga meseca je zaista veliki. 

Pratite vremensku prognozu jer, biće još vrlo hladnih dana i minusa pa prilagodite radove. Ne brinite, nećete ni sa čim zakasniti jer, kako kažu stari, seme kada dođe u toplu zemlju, jednako napreduje kao ono koje je posejano rano. 

Na otvorenom 

Uz već spomenuto povrće, u prvoj polovini ovoga meseca na otvorenom se seju šargarepa, rotkvica, zelena salata, rotkva, cvekla. Polovina meseca idealna je za mirođiju, peršun, paštrnjak i celer. 

TOP 7 saveta kako uspešno uzgojiti peršun

Krajem meseca, ako je zemlja topla i nema opasnosti od mrazeva u narednih nekoliko dana, možete da posadite rasad kupusa, kelerabe, kelja, raštana. U toplijim područjima se sadi i krompir. 

Povrće meseca marta: Tri metode gajenja krompira

Takođe, sa toplijim danima možete da posadite začinsko bilje kao što je kadulja, ruzmarin, lavanda, matičnjak, vlašac, majčina dušica, nana i sl. 

U zatvorenom 

Sada je pravo vreme za setvu povrća koje ćemo u baštu da presadimo u maju, a to su paradajz, paprika, patlidžan, krastavci, tikvice, kupus, raštan, brokoli, karfiol, bamija kao i začinsko bilje kao što su bosiljak i origano. 

Možete da ih sejete u veće posude pa kasnije pikirate ili ih ostavite u njima sve dok ne budete presađivali u baštu. Pazite da ih u tom slučaju ne sejete pregusto. Takođe, možete da posejete svako seme posebno u svoju posudu što će vam kasnije olakšati presađivanje.

Koristite supstrat koji je namenjen uzgoju za rasad. Pre same setve semenke možete namakati u nekoj od biljnih kupki, a nakon što ste posejali, posudu držite na osvetljenom mestu, na sobnoj temperaturi. 

Evo kako proizvesti rasad povrća na prozorskoj dasci

Najvažnije je da im obezbedimo svetlost i vlagu, ali pazite da ne preterate kod zalivanja jer će se inače na površini supstrata stvoriti plesan koja će da uništi mlade biljčice. 


Tagovi

Setva u zatvorenom Radovi u martu Setva graška Setva paradajza Setva na otvorenom Sadnja u martu Setva u martu


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.