U Italiji stvari izgledaju dobro jer postoji snažna potražnja za krompirom iz Bolonje.
Svi veliki proizvođači su završili sa vađenjem krompira, osim francuskih, koji su krajem oktobra još bili pri kraju ovog posla. Vađenje krompira francuski proizvođači su počeli u septembru, ali su morali da obustave ovaj posao zbog visokih temperaura i nedostatka kiše, piše freshplaza.
U Italiji pak situacija oko trgovine krompirom ocenjuje se kao dobra zahvaljujući velikoj potražnji za krompirom iz Bolonje. Razlog za ovo nalazi se u činjenici da je sicilijanska proizvodnja uranila, a izostao je potpun rod krompira iz Francuske, Holandije i Nemačke smatra predsednik CESAC bolonjske kooperative.
Kampanja je bila dobra iz perspektive proizvođača. Prošle godine, prinosi su bili na nivou između 37 i 38 tona po hektaru, dok su ovogodišnji prinosi bili za 10 tona veći po hektaru. Uz dobar prinos posignut je i dobar kvalitet.
"Tržište je krenulo sa 5/6 eurocenta/kg niže nego prošle godine u poljima, i za 3/5 eurocenta/kg niže za komercijalizaciju. Pokušali smo održati cenu na 26 eurocenti/kg za proizvođače", kažu iz organizacije.
"Ova odluka se pokazala ispravnom i sada gledamo kako da povećamo cene. Danas potrošači preferiraju lokalne proizvođače pa su čak i trgovci iz maloprodaje spremni platiti više kako bi imali kvalitetni italijanski krompir u svojim trgovinama."
Krompiri iz Bologne su proširili svoj udeo na tržištu pa se razmišlja i o povećanju površina pod tom biljnom vrstom. Italijanski krompir će biti dostupan na tržištu do marta, s obzirom na količine i kvalitet. Strana proizvodnja je kažu vrlo skupa, 35/37 eurocenti/kg. Francuska je nekad bila glavni igrač na ovom tržištu ali ove godine, prinosi su niži za oko 10 tona/ha čemu su najviše doprineli problemi u vađenju.
Foto: bigstockphoto.com, gogian
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka