Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena krompira
  • 16.11.2016. 18:00

Trgovci spremni da plate više za italijanski krompir

U Italiji stvari izgledaju dobro jer postoji snažna potražnja za krompirom iz Bolonje.

Foto: bigstockphoto.com, gogian
  • 356
  • 16
  • 0

Svi veliki proizvođači su završili sa vađenjem krompira, osim francuskih, koji su krajem oktobra još bili pri kraju ovog posla. Vađenje krompira francuski proizvođači su počeli u septembru, ali su morali da obustave ovaj posao zbog visokih temperaura i nedostatka kiše, piše freshplaza.

U Italiji pak situacija oko trgovine krompirom ocenjuje se kao dobra zahvaljujući velikoj potražnji za krompirom iz Bolonje. Razlog za ovo nalazi se u činjenici da je sicilijanska proizvodnja uranila, a izostao je potpun rod krompira iz Francuske, Holandije i Nemačke smatra predsednik CESAC bolonjske kooperative.

Prinosi odlični, kvalitet još bolji

Kampanja je bila dobra iz perspektive proizvođača. Prošle godine, prinosi su bili na nivou između 37 i 38 tona po hektaru, dok su ovogodišnji prinosi bili za 10 tona veći po hektaru. Uz dobar prinos posignut je i dobar kvalitet.

"Tržište je krenulo sa 5/6 eurocenta/kg niže nego prošle godine u poljima, i za 3/5 eurocenta/kg niže za komercijalizaciju. Pokušali smo održati cenu na 26 eurocenti/kg za proizvođače", kažu iz organizacije.

Trgovci spremni da plate više

"Ova odluka se pokazala ispravnom i sada gledamo kako da povećamo cene. Danas potrošači preferiraju lokalne proizvođače pa su čak i trgovci iz maloprodaje spremni platiti više kako bi imali kvalitetni italijanski krompir u svojim trgovinama."

Francuska izgubila udeo na tržištu

Krompiri iz Bologne su proširili svoj udeo na tržištu pa se razmišlja i o povećanju površina pod tom biljnom vrstom. Italijanski krompir će biti dostupan na tržištu do marta, s obzirom na količine i kvalitet. Strana proizvodnja je kažu vrlo skupa, 35/37 eurocenti/kg. Francuska je nekad bila glavni igrač na ovom tržištu ali ove godine, prinosi su niži za oko 10 tona/ha čemu su najviše doprineli problemi u vađenju.

Foto: bigstockphoto.com, gogian


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Bolonja Trgovci Prinos Francuska Holandija Nemačka


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.