Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad kupusa
  • 18.02.2023. 13:30

Tri načina proizvodnje rasada kupusa: Koji odabrati?

Za ranu proizvodnju kupusa, bilo na otvorenom polju ili u zatvorenom prostoru, koristi se pikirani rasad.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 124
  • 18
  • 0

Rasad kupusa se najčešće proizvodi na tri načina kao rasad "golih žila", kontejnerski i pikirani rasad. Prva dva koriste se za kasnu proizvodnju jer nije potrebno dodatno zagrevanje. Savetodavac, Živko Šašić iz PSSRS, prednost daje kontejnerskoj proizvodnji iz razloga što je praktičnija i lakša te nije potrebno čupanje iz zemlje.

"Kontejnere direktno dovozimo na parcelu gde se radi presađivanje i biljke se bolje ukorenjavaju jer imaju određenu količinu supstrata oko svog korena koji je već obezbeđen hranljivim materijama i vodom", pojašnjava ovaj stručnjak.

U svaki otvor jedno seme

Za ranu proizvodnju kupusa, bilo na otvorenom polju ili u zatvorenom prostoru, koristi se pikirani rasad. Setva kreće u stiroporne kontejnere sa otvorima, najčešće od 160 rupa, gde se u svaki otvor poseje jedno seme koje olakšava posle proces pikiranje.

"Posle sejanja zaliva se, najbolje bi bilo toplom vodom iz razloga da seme što prije klija. Najlakši način za postizanje tople vode u plasteniku je da postavimo plastičnu bačvu određene zapremine i u nju naspemo vodu. Kako se zagreva prostor u plasteniku kako će i voda da poprimi temperaturu okoline", navodi Šašić i dodaje kako se time izbegava stres biljke od hladne vode.

 Presađivanje pikiranog rasada može se raditi direktno na zemlju (Foto: Depositphotos/Al.geba)

Pošto se proizvodnja radi u kontejnerima od stiropora sav prostor oko semena, kontejner i supstrat, je na temperaturi vazduha koji je u plasteniku. Optimalni uslovi za klijanja i nicanje kupusa su dnevne i noćne temperature od 25 stepeni Celzijusa i vlažnosti supstrata od 80 odsto do nicanja rasada. Posle nicanje, a do pojave prvih pravih listova temperature sniziti za pet stepeni.

"Vlažnost vazduha i supstrata održavati na optimalnom nivou, što zavisi od temperature u samom plasteniku. Razlog snižavanja temperature posle nicanja je da ne dođe do njegovog izduženja, koji je onda lošeg kvaliteta, stablo je tanko i lako dolazi do poleganja i propadanja biljke", ističe savetodavac te napominje da nekoliko dana pre pikiranja temperaturu treba održavati na 15 stepeni i vršiti prvo kaljenje i privikavanje na nove uslove uzgoja.

Proizvodnja ranog rasada se obavlja u plastenicima koji se zagrevaju, najčešće metalnom peći koja neravnomerno raspoređuje toplotu u prostoru. Tako da je potrebno češće vršiti rotaciju kontejnera oko izvora toplote i na taj način omogućavamo da rasad što ravnomernije niče, što je jako bitno za dalji proces proizvodnje.

Pikiranje u pvc čaše

Pikiranje rasada se radi kada je biljka u fazi od kotiledonih listova do prva dva prava lista. Sprovodi se u pvc čaše prečnika sedam centimetara u supstrat. Ukoliko on u svom sastavu nema NPK đubriva, potrebno ga je dodati, najčešće formulacije 1:1:1 (pošto se azotna đubriva dodaju prilikom prihrane rasada). 

"Pored đubriva, možemo dodati i zeolit koji ima važnu ulogu u ravnomernom otpuštanju vode i hranljivih materija. Isto tako, radi lakšeg održavanja vlažnosti supstrata možemo dodati i pesak koji povećava volumen supstrata i samim ti i veću apsorpciju vode", preporučuje Šašić.

Biljka se pikira u čaše do kotiledonih listova, posle toga se vrši slaganje čaša i zalivanje. U prostorijama treba imati obezbeđen izvor toplote koji se koristi ako bi noćne temperature bile značajno niske. Zalivanje se obavlja redovno, najčešće u prvoj polovini dana, uz navodnjavanje možemo vršiti i prihranu azotnim đubrivima ili NPK đubrivima formulacije 1:1:1. Desetak dana pre presađivanja vrši se drugo kaljenje rasada gde se biljka privikava na stvarne dnevne i noćne temperature. Rasad se presađuje kada je u fazi od četiri do šest listova.

Pažljivo prilikom kaljenja rasada - važni saveti prilikom zalivanja

"Prednosti proizvedenog rasada u čašama je bolje ukorenjivanje na njivi jer koren oko svojih žila ima određenu količinu supstrata koji je obezbeđen hranljivim materijama i vodom, tako da prilikom presađivanja prvih par dana svu potrebnu energiju 'vuče' iz supstrata, a taman je toliko i potrebno da se koren i sama biljka privikne na nove uslove rasta i razvoja", kaže stručnjak.

Presađivanje pikiranog rasada može se raditi direktno na zemlju ili na postavljenu malč foliju bilo da se radi o proizvodnju na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Da bi se smanjio vremenski period od presađivanja do sečenja kupusa koristi se agrotekstil koji u zavisnosti od vremenskih uslova period proizvodnje smanjuje za 10 do 15 dana.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Tagovi

Kupus Rasad kupusa Pikiranje kupusa Presađivanje Živko Šašić


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Masovna pojava monilioze u zasadima višnje i šljive. Neadekvatna zaštita i pogrešan trenutak primene fungicida ili vremenske neprilike?!