Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenik
  • 31.08.2018. 12:15

Trstenik: Plastenici za ostanak mladih na selu

Ove godine mladim proizvođačima iz Trstenika dodeljeno je 98 plastenika.

Foto: trstenik.rs
  • 253
  • 6
  • 0

Opština Trstenik odlučila je da motiviše svoje mlade sugrađane, kako bi ostali na selu, te da ne bi, kao većina, potražili sreću u gradu. U toj nameri obezbedili su 22 miliona dinara za kupovinu plastenika i započinjanje proizvodnje. Ove godine dodeljeno je 98 plastenika.

"To je predviđeno mlade poljoprivredne proizvođače, koji žive od poljoprivrede, od plasteničke proizvodnje sa svojim porodicama", rekla je za RTS šef odseka za poljoprivredu opštine Trstenik Slavica Pavlović Brašić.

Veliko interesovanje za plasteničku proizvodnju

Interesovanje za plasteničku proizvodnju je veliko u ovom kraju. Samo u Počekovini i okolnim selima pod plastenicima je oko 200 hektara povrtarskih zasada. Jedan od onih koji se bavi ovim poslom je Miroslav Batoćanin, koji pod plastenicima povrće na dva hektara. Godišnje proizvede 300.000 glavica zelene salate i oko 200 tona krastavaca, paprika i paradajza.

"Svake godine treba nešto malo proširiti, da bismo zadržali standard na istom nivou. Godinama se cene naših proizvoda ne menjaju, a cene repromaterijala koji ulaze u tu proizvodnju rastu", kaže Miroslav.

Iako modernizovan, plastenik zahteva celodnevni posao

Plastenička proizvodnja u Počekovini se prati kompjuterski  - od zalivanja sistemom kap po kap, do prihrane. Međutim, posla ima za sezonske radnike, koji su angažovani cele godine. radi se od od 7 do 19 ili od 6 do 18, u zavisnosti od vremenskih uslova. Trenutno se vezuju krastavci. Plastenici su većinom porodični posao - povrtari ulažu i nadaju se da će biti isplativo.


Izvori

RTS


Tagovi

Plastenik Trestenik Mladi na selu Slavica Pavlović Brašić Počekovina


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić