Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Geotermalni izvori
  • 05.01.2018. 20:00

Turska: Geotermalni izvori u staklenicima

Korišćena voda se skuplja i vraća u podzemne geotermalne rezerve, smanjuje troškove i pomaže životnoj sredini.

Foto: Corepics / Bigstock
  • 268
  • 13
  • 0

Agrobay, kompanija sa sedištem u pokrajini Egej u Izmiru, najveći je izvoznik paradajza u Turskoj. Trenutno proizvodi 15.000 tona paradajza u staklenicima u kojima koriste dobrobit geotermalnih izvora zapadne Turske. Arzu Zenturk (Arzu Şentürk), predsednica Uprave kompanije Agrobay se nada daljem iskorišćavanju podzemnih geotermalnih voda, kako bi postali vodeći svetski izvoznik.

U regiji Dikili-Bergama postoji stotinu geotermalnih polja, gde podzemne vode mogu da dostignu temperature do 287°C, pokazalo je istraživanje Univerziteta Stenford u SAD-u. Osim geotermalne energije, ovo područje takođe ima oko 300 dana sunca godišnje, navodi hurriyetdailynews.

Krenuli sa 15 ha, planiraju 247 ha

Hasan, otac Arzuin otac, u početku je osnovao farmu Hasanbey kao organski vrt i to nakon izleta u Holandiju 2001. godine. Kasnije je izgradio staklenike na 15 hektara.

"Ulaganje koje je počelo sa 15 hektara zemljišta u vreme kada u Turskoj nije bilo geotermalnih staklenika, danas je dostiglo 173 hektara, što je najveće takvo zemljište u Evropi i drugo po veličini na svetu, posle Meksika", kaže Arzu dodavši da ima cilj da poveća ukupnu površinu zemljišta na 247 hektara, kako bi poboljšala proizvodnju i izvoz.

Ne koriste hormone, biljke oprašuju pčele

Kako bi podržali organske principe poslovanja, hormoni se ne koriste za povećanje proizvodnje, a biljke prirodno oprašuju pčele.

Agrobay trenutno izvozi 90 odsto paradajza u Rusiju i EU. Ruske sankcije, koje su nametnute nakon što je Turska u novembru 2015. srušila ruski borbeni avion na granici Turske i Sirije, podstakle su ih da traže nova tržišta.

Među savremenim tehnikama koje se koriste na farmi, koja zapošljava oko 1.000 ljudi, je zatvoren sistem za navodnjavanje, koji omogućuje manje korišćenja đubriva, energije i vode. Korišćena voda se skuplja i vraća u podzemne geotermalne rezerve, smanjuje troškove i pomaže životnoj sredini.

Foto: Corepics / Bigstock


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D