Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mandragora
  • 11.10.2017. 20:00

U spanaću pronašli halucinogenu mandragoru

Iz talijanskih skladišta supermarketa povučen je smrznuti spanać, proizvođača "Bonduelle" jer se smatra da sadrži halucinogenu biljku mandragoru.

Foto: HeikeRau / Bigstock
  • 909
  • 32
  • 0

Italijansko Ministarstvo zdravlja povuklo je iz skladišta supermarketa "Bonduelle" smrznuti spanać, za koji se smatra da sadrži delove halucinogene biljke mandragore.

"Ministarstvo je povuklo ovaj potez nakon što je jedna milanska porodica jela smrznuti spanać, a troje članova završilo u bolnici", prenosi freshplaza.

Smatra se da se u spanaću pojavila mandragora, pa je povučen Lot 15986504-7222 45M63, sa rokom ispravnosti do 8/2019."Bonduelle" je rekao da je prisutnost mandragore u spanaću "nije dokazana".

Mandragora (Mandragora officinarum) je višegodišnja biljka. Ima vrlo velik koren, listovi su tamnozeleni i oštri, čudnog mirisa. Svi njeni delovi su otrovni, posebno koren i plodovi. Biljka sadrži 0,4% - 0,6% vrlo otrovnih alkaloida, a najviše scopolamina, atropina i hiosciamina.

Inače, za ovu biljku Jevreji veruju da ženama daruje plodnost, a Arapi je nazivaju "đavoljom jabukom". Naziv je dobila od dve grčke reči pa znači: biljka opasna za stoku.

Foto: HeikeRau / Bigstock


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.