Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 11.05.2017. 14:00

Udruženi planiraju izvoz

Zajedništvo u povrtarstvu, odlika je nekoliko početnika iz Gložana, koji su prvenstveno ratari. Odlučili su da gaje papriku za izvoz. Razlog tome je problem sa naplatom, koji imaju u Srbiji. Tu se misli, pre svega, na markete i odloženo plaćanje.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.425
  • 70
  • 0

Zajedništvo u povrtarstvu, odlika je nekoliko početnika iz Gložana, koji su prvenstveno ratari. Odlučili su da gaje papriku za izvoz. Biće oko dva jutra paprike za ajvar, a na pola jutra imaće krompir i nešto luka.

Izvoz u Mađarsku

Odluka je da udruženi izvoze papriku u Mađarsku. Razlog tome je problem sa naplatom, koji imaju u Srbiji. Tu se misli, pre svega, na markete i odloženo plaćanje. To za poljoprivrednike znači da novac neće dobiti u narednih 120 dana.

"Bilo bi dobro da se bar meseca dana pre dolaska naših kultura ne dozvoli uvoz tih proizvoda, da bismo mogli da preživimo. Inače, jako je teško, od danas do sutra", kaže Juraj Semartonski.

Povrtari strahuju i da će intenzivna plastenička proizvodnja uticati na obaranje cena na domaćem tržištu.

Ušteda u mehanizaciji

Jedan od načina da se nadomesti nedostatak mehanizacije, a da se izbegne kupovina skupih mašina je - udruživanje. Ako bi se mehanizacija kupovala zajednički - trošak bi bio znatno manji.

"Kupovina tih mašina još nije toliko zaživela. Potrebno je da prikažete stabilna srestva, a udruženja su neprofitabilna. Tu je probem između Zakona i želja. Zadruga već nudi više mogućnosti, ali morate bar godinu dana da imate neki kapital", objašnjava Semartonski.

Trenutno ovi poljoprivrednici jedni drugima pozajmljuju mašine ili jedan drugom odrađuju poslove.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Ajvarka Mađarska Izvoz Gložane Juraj Semartonski


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner