Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuta absoluta
  • 06.04.2024. 10:00

Uočen moljac paradajza - kako nepesticidno spasiti plasteničku proizvodnju?

U plasteničkoj proizvodnji paradajza je utvrđeno prisustvo moljca paradajza - vreme je za sprovođenje preventivnih mera kontrole.

Foto: Bojan Kecman (ilustracija)
  • 530
  • 79
  • 0

Na području delovanja regionalnog centra Kikinda usevi paradajza u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazi razvoja listova (BBCH 12-14), piše Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Feromonske klopke za moljca paradajza (Tuta absoluta) su postavljene u plastenik polovinom marta meseca i početkom aprila na lepljivim insertima utvrđeno je prisustvo imaga pomenute štetočine. Odrasle jedinke su sivo braon boje dužine oko šest milimetra. Ženka može da položi od 250-300 jaja u toku svog života. Moljac paradajza u toku godine razvija veliki broj generacija, dokle god ima hrane pa tako u plastenicima gde se u toku jedne godine gaji paradajz razvija i do 12 generacija godišnje.

Na početku svog razvoja larve su žuto zelene boje, a kasnije postaju smeđe sa tamnom glavom. Larva najčešće oštećuje lišće i stabljiku hraneći se mezofilom i prave na listu mine-hodnike. Tokom svog života se hrane svim nadzemnim delovima. U toku razvoja plodova, larva oštećuje plodove, kako zelene tako i zrele i hrani se mezokarpom ploda. Posle oštećenja plodova, oni postaju podložni napadu različitih prouzrokovača truleži.

Ubušuju plodove i stvaraju prostor za razvijanje truleži

U cilju kontrole moljca paradajza preporučuje se kontinuirano sprovođenje nepesticidnih mera kao što su:

  • Postavljanje feromonskih klopki za utvrđivanje prisustva, izlovljavanje imaga i kontinuirano praćenje nivoa populacije u plasteniku
  • Postavljanje vodenih klopki sa kojima je moguće još masovnije izlovljavanje imaga 
  • Na ulaz u plastenik mogu se postaviti mreže protiv insekata kao i na mesta za provetravanje objekta
  • Uništavanje korovske flore izvan i u samom plasteniku

Druge nehemijske mere su jaki macerat od ljute paprike, čili paprika, uz kombinaciju sa alkoholnim sirćetom, mlevenim biberom i pelinom, daju sasvim zadovoljavajuće rezultate. Čak i larva moljca ne može da izdrži nanošenje ovih sredstava jer zbog nedostatka oklopa dolazi do "prženja" površine tela.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Tuta absoluta Moljac paradajza Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja Larve moljca paradajza Feromonske klopke Suzbijanje korovske flote Čili macerat


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...