Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
 • Štetočine
 • 12.06.2021. 10:00

Uočen moljac paradajza - moguće hemijsko i nehemijsko suzbijanje

U narednim danima najavljuje se povećanje temperatura koje će dovesti do povećane aktivnosti te štetočine.

Foto: PIS Srbija
 • 766
 • 51
 • 0

Usevi paradajza u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u različitim fazama cvetanja i formiranja plodova. Trenutno se na feromonskim klopkama postavljenim u useve paradajza registruje podizanje brojnosti moljca paradajza (Tuta absoluta), prenosi Prognozno-izveštajna služba.

Vizuelnim pregledom biljaka paradajza registruje se prisustvo larvi i oštećenja od njihove ishrane u vidu mina na listovima.

Kako se rešiti moljca paradajza na povrtarskim vrstama?

Inače, moljac napada i papriku, pasulj, krompir, duvan i  druge useve. Štetočina razvija i do 12 generacija godišnje, što znači da je u plastenicima i na otvorenom prisutan tokom cele proizvodne sezone. Ženka polaže oko 300 jaja, a razvija se na temperaturama oko 10°C pa naviše. Kada je toplije, razvoj ide brže dok na nižim temperaturama treba nešto više od 20 dana.

Čime delovati?

U narednim danima najavljuje se povećanje temperatura koje će dovesti do povećane aktivnosti te štetočine. Sada je ključni momenat za sprovođenje svih raspoloživih mera borbe kako bi se sprečilo dalje podizanje populacije ove štetočine i u odsustvu adekvatnih mera sprečilo potpuno uništenje biljaka i propadanje proizvodnje.

 Nepesticidne mere u cilju kontrole moljca paradajza su:

 • postavljanje feromonskih klopki za registrovanje prisustva i praćenje nivoa populacije, a takođe i za izlovljavanje imaga;
 • postavljanje vodenih klopki sa kojima je moguće još masovnije izlovljavanje imaga;
 • postavljanje mreže protiv insekata na ulaz u objekat, kao i na mesta za provetravanja objekta;
 • uništavanje infestiranih biljnih delova;
 • uništavanje korova i
 • biološka borba odnosno upotreba prirodnih neprijatelja.

Pored nepesticidnih mera, u ovom momentu preporučuje se pregled biljaka na prisustvo jaja i larvi moljca paradajza i ukoliko se uoči njihovo prisustvo, primena nekog od registrovanih insekticida uz obavezno poštovanje propisane karence na bazi indoksakarba 0,17-0,25 l/ha ili hlorantraniliprola 0,175-0,2 l/ha hlorantraniliprol+lambda-cihalotrina 0,4 l/ha.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Štetočina povrća Paradajzov moljac PIS Suzbijanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...