Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje povrća
  • 07.07.2016. 18:00

Uspešan povrtar govori o problemima u proizvodnji

Dve godine nakon majskih poplava porodica Janjić iz Lipničkog Šora obnovila je proizvodnju i nastavila da se bavi povrtarstvom, i to veoma uspešno.

  • 590
  • 26
  • 0

Dve godine nakon majskih poplava porodica Janjić iz Lipničkog Šora obnovila je proizvodnju i nastavila da se bavi povrtarstvom, i to veoma uspešno.

Braća Janjić imaju jednu od najozbiljnijih povrtarskih proizvodnji u tom kraju. U ovom trenutku proizvode povrće (cveklu, celer, peršun, kupus, paradajz i ljutu papriku) na 4,5 hektara na otvorenom i zatvorenom prostoru. Milan Janjić istakao je da je kod ovako velike i ozbiljne proizvodnje primena agrotehnike izuzetno važna. "Jednostavno, mora se raditi svake godine sve više da bi se tržište moglo osvojiti", kaže Janjić i dodaje da u svoju proizvodnju neprestano ulažu, bilo da je reč o novim semenima, nadogradnji i opremanju plastenika - trendovi moraju da se prate, jer u suprotnom bilo bi veoma teško opstati na tržištu, a kamoli zaraditi.

Još jedan značajan faktor u proizvodnji je činjenica da ova porodica sav rasadni materijal proizvede sama. Godišnje proizvedu i do 200.000 sadnica raznog povrća. To zahteva veliki trud i ulaganja.

Male parcele - veliki problem

Kao veliki problem ovaj proizvođač je istakao male parcele pod obradivim površinama koje su dostupne poljoprivrednicima, a taj problem muči većinu povrtara ovog kraja. Kako objašnjava Dušan Despotović iz Savetodavne službe Loznica, veliki problem ovdašnjim povrtarima predstavlja čišćenje parcela od korova. Naime, nakon što uzmu parcele u obradu, a to najčešće ide bez ugovora, već samo na reč, i kroz tri godine očiste zemljište od korova, vlasnik se seti da bi tu mogao da seje neku od ratarskih kultura pošto je zemljište očišćeno. Na taj način povrtari su prisiljeni da traže nove parcele, ali njih opet treba čistiti ispočetka i tako u nedogled.

Osim toga, proizvođači imaju veliki problem i sa uvozom jer se nikada ne zna kada će se i šta uvesti, a zapravo se najčešće dogodi da se u trenutku kada je naša roba spremna za tržište, desi uvoz i to jeftiniji, pa dolazi do problema plasmana robe. Jedan takav primer je i uvoz albanskog paradajza prošle godine.

Šta o ovome, ali i o drugim problemima poput cena, misli ovaj proizvođač, saznajte u video prilogu:


Tagovi

Lipnički Šor Milan Janjić Savetodavna služba Loznica Povrtarska proizvodnja Korov Dušan Despotović Uvoz Plasman robe


Partner