Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz povrća
  • 28.07.2015. 14:30

Uvozno povrće preplavilo domaće tržište

Srbija je za prvih šest meseci ove godine uvezla više od šest hiljada tona paradajza.

Foto: depositphotos.com
  • 140
  • 4
  • 0

Srbija je za prvih šest meseci ove godine, prema podacima Uprave carine, uvezla više od šest hiljada tona paradajza.

Od toga, 3.872 tone došlo je iz Albanije. Osim iz Albanije, velike količine paradajza nam stižu i iz Makedonije. Takava je statistika, kako kažu poznavaoci prilika, gotovo svake godine, i da je u odnosu na naš izvoz Albaniji, uvoz od njih zanemarljiv.

Osim paradajza, iz Albanije smo uvezli i 1.081 tonu krastavaca, 209.000 kilograma kupusa, 84.000 kilograma sveže paprike, ali i 172.000 kilograma praziluka i ostalog luka. Albancima smo, s druge strane, prodali više od 23.000 tona kukurza, 12.000 tona pšenice, 5.137 tona belog šećera i čak 1.229 tona suncokretovog ulja.

I dok je domaći paradajz uzrio i juriša ka srpskom tržištu, strano povrće preplavilo je domaće kvantaške pijace, ali i velike markete. Jedan od razloga, lošeg plasmana i većeg uvoza, svakako je i nepostojanje kontinuiteta kod naših proizvođača, tačnije, nema domaće proizvodnje tokom cele godine.

Proizvođači loše organiozovani

"Jedan od vodećih razloga povećanog uvoza povrća jeste loša organizovanost proizvođača u udruženja, kako bi imali zajednički nastup na tržištu. Recimo, proizvođači ne mogu da isporuče dovoljne količine krastavaca u jedinstvenom pakovanju, kvalitetu i ceni, iako raspolažu tom robom. Zbog toga, trgovinski lanci i industrija, umesto da nabavljaju krastavac od većeg broja malih proizvođača u zemlji, uvoze povrće ujednačenog kvaliteta i pakovanja iz susednih zemalja", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

U resornom ministarstvu ističu da je bitan i sezonski karakter srpske poljoprivede, odnosno da povrće stiže u određeno doba godine. Van sezone, trgovci posežu za uvozom, kako bi nadomestili potrebne količine.

Foto: depositphotos.com; lifede


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Izvori

seebiz.eu


Tagovi

Uvoz povrća Srbija Albanija Proizvođači Paradajz Statistika Makedonija Izvoz Tržište Zajednički nastup Sezona Trgovci

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)