Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika na otvorenom
  • 08.03.2022. 07:30

Uzgajanje rasada: Naklijavanjem semena paprike višestruko štedimo

Ako nameravamo da sadimo na otvorenom polju ili bašti, sredina marta je pravo vreme za setvu paprike u kontinentalnom području.

Foto: Desanka Vrhovac
  • 7.223
  • 49
  • 0

Paprika je najzahtevnija povrtarska vrsta, jer biljke reaguju na svaku promenu u svom okruženju. Pošto je toploljubiva kultura, na našem području se najviše uzgaja iz rasada. Tako možemo odabrati najbolje primerke koji se postepeno prilagođavaju uslovima uzgajanja.

Vreme setve

Veoma često se žuri ili kasni sa setvom paprike. Kako bi dobili kvalitetne sadnice potrebno je vreme setve prilagoditi sorti ili hibridu te nameni, odnosno sadnji u plastenike ili na otvoreno. Od nicanja do sadnje na stalno mesto treba proći 60 do 75 dana, a taj period može biti kraći kada su uslovi povoljni.

Na brzinu rasta i razvoja biljaka veliki uticaj će imati temperatura vazduha. Kada se kreće između 25 i 29°C, niče posle 10 dana, na 23 do 25ºC za 15 do 21 dan, a kada je manja od 21°C seme zahvata trulež. U zavisnosti od sorte, klicu će "pustiti" već posle četiri do pet dana.

Paprike nikle posle naklijavanja 

Većini sorti će trebati oko dva meseca od setve do sadnje presadnica na stalno mesto. Ako nameravamo da sadimo na otvorenom polju ili bašti, sredina marta je pravo vreme za setvu (za kontinentalno područje). U tom slučaju se sadnja na otvorenom obavlja početkom ili sredinom maja, kada prođe opasnost od kasnog mraza. Izuzetak su ljute paprike, jer sporije niču. Njih je potrebno posejati barem dve sedmice pre slatkih.

Priprema semena

Pre nego što posejemo seme, potrebno ga je pripremiti. Prvo se pregleda, odvoje se nečistoće, polomljene semenke i one koje po svom izgledu ne odgovaraju (mala veličina, nerazvijene, izmenjena boja i oblik).

Kalibracija, odvajanje po krupnoći, će nam omogućiti da posejemo one koje imaju ujednačenu snagu klijanja, odnosno, ujednačeno će nicati. Semena hibrida, F1 generacije, i sorti koje kupujemo su kalibrisana.

Dezinfekcija je neophodna kako bi osigurali seme od pojave truleži i zaštitili mlade biljke od pojave oboljenja u prvim danima rasta.

Štedite zemlju, repromaterijal, ne zauzima prostor

Klija u vremenskom periodu do 14 dana. Izuzetak su ljute paprike za koje je potrebno do šest nedelja, a za neke izuzetno ljute sorte i više vremena.

Naklijavanje semena

Kako bi ubrzali nicanje, proizvođači rasada i baštovani koriste razne metode naklijavanje. Osim što će tako brže dobiti biljke, ono omogućava da posejemo samo seme sa aktivnom klicom. Tako se štedi repromaterijal, ne zauzima prostor, potrebno je manje radnika.

Za ovo su nam potrebni toplota i vlaga. Klijanje paprike će biti najbolje pri temperaturi između 26 i 30ºC.

Postoje različiti načini naklijavanje: sa supstratom ili bez, u papirnatim ubrusima, u platnenim vrećama, plastičnim kutijama. Veliki broj proizvođača i amatera koristi tehniku naklijavanja u platnenoj vreći ili supstratu. Vreća treba da je od takvog materijala da osigurava prozračivanje u unutrašnjosti. Pogodne su one od guste gaze. Koristi se seme koje smo dezinfikovali i navlažili. Ono ne sme da bude dugo u vodi ili drugoj tečnosti, jer će se "ugušiti".

Kod upotrebe supstrata potrebno ga je navlažiti, izmešati sa semenom i staviti u prekrivene tegle ili kutije koje držimo na toplom mestu. Poklopac je potrebno izbušiti kako ne bi dolazilo do kondenzacije. To će nam i omogućiti da protresemo sadržaj bez prosipanja. Seme u platnene vrećice se stavlja navlaženo, ali se ne meša sa supstratom.

Pazite da ne pomešate sorte

Papirnati ubrusi se navlaže, a seme se polaže između slojeva. Posle svakog sloja polaže se novi papirnati ubrus kojeg navlažimo. Držimo ih u perforiranim (izbušenim) najlonskim vrećicama ili plastičnim kutijama kako ne bi došlo do isušivanja. Ne smeju da budu hermetički zatvorene jer dolazi do gušenja zbog rasta sadržaja CO2. Potrebno je redovno kontrolisati kakva je vlažnost i temperatura.

Za setvu je spremno kada klica ima dužinu između 0,3 do 0,5 cm. Ako su preduge, lako se lome, troše energiju semena i brzo isušuju ako nisu posađene u vlažan supstrat. Na ovaj način sadimo samo seme sa klicom koje će dati rasad.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Proizvodnja presadnica Seme paprike Preizvodnja presadnica Setva paprike Naklijavanje semena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D