Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivrednici vs PepsiCo
  • 20.05.2019. 08:00

Uzgajivači krompira pobedili giganta za piće i hranu - sad traže odštetu

U aprilu ove godine PepsiCo podneo je tužbu protiv devet indijskih farmera koji su uzgajali sortu FC5 i tražio da svoj rod ili prodaju kompaniji PepsiCo ili da prestanu obrađivati tu sortu i da će tada povući tužbu. Farmere je zaštitila indijska vlada i sada traže naknadu za uznemiravanje i zastrašivanje.

Foto: Depositphotos/milk-records.bk.ru
  • 246
  • 11
  • 0

Američki gigant za piće i hranu, PepsiCo, kultivisao je sortu krompira koju su u Indiji uzgajali isključivo za proizvodnju njihovog čipsa. Naime, sorta FC5 razvijena je posebno za ovu popularnu grickalicu i ima smanjeni sadržaj vlage, a registrovana je 2016. godine. Krompir se isporučuje grupi poljoprivrednika koji je pak prodaju po fiksnoj ceni. 

U aprilu ove godine PepsiCo podneo je tužbu protiv devet farmera koji su uzgajali sortu FC5 i tražio da svoj rod ili prodaju kompaniji PepsiCo ili da prestanu obrađivati tu sortu i da će tada povući tužbu. 

Takođe su od poljoprivrednika tražili više od 10 miliona rupija (15.000.000 dinara) kao naknadu za nedozvoljeni uzgoj krompira. 

Ipak, pod pritiskom vlade Indije, kompanija je pristala povući tužbe protiv poljoprivrednika. Ova je odluka donesena u posebno osetljivom trenutku u Indiji dok su trajali, kako piše Reuters, 39- dnevni opšti izbori u kojima ruralno stanovništvo ima dominantan glas. Osim toga, na ovakvu odluku uticaj je imala i hinduistička nacionalistička grupa koja je u bliskoj vezi sa vladajućom strankom premijera Narendre Modija

Poljoprivrednici koji su odvedeni na sud sada žele naknadu od PepsiCo za uznemiravanje i zastrašivanje, navodi BBC.

"Kompanija ostaje duboko predana hiljadama poljoprivrednika sa kojima sarađujemo u čitavoj zemlji u osiguravanju usvajanja najboljih poljoprivrednih praksi", kazao je predstavnik kompanije PepsiCo.

PepsiCo je druga velika američka kompanija koja se suočava sa takvim patentnim problemima u Indiji, želeći "pronaći dugoročno i prijateljsko rešenje" pitanja koja se odnose na zaštitu semena, kažu u ovoj kompaniji. 

Naime, proizvođač semena Monsanto, koji je sada u vlasništvu nemačkog proizvođača lekova Bayer AG, povukao se iz dugogodišnjeg spora o intelektualnom vlasništvu u Indiji, takođe zbog sukoba sa poljoprivrednicima.


Tagovi

Indijski poljoprivrednici PepsiCo Uzgoj krompira Sorta FC5 Tužba


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.