Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uspešni mladi poljoprivrednici
  • 02.03.2018. 11:00

Uzgoj čili papričica - od hobija do ozbiljne proizvodnje

"Zamolio sam majku da posadi 12 papričica da vidimo da li će uspeti. Nisam verovao da je moguć njihov uzgoj. Čudno mi je bilo zašto se niko njima ne bavi. Ali, papričice su fantastično uspele jer je moja majka imala iskustva u poljoprivredi."

  • 907
  • 26
  • 0

Goran Vrabec iz Igrišća, u blizini Zagreba, pet godina bavi se uzgojem čili papričica. U njegovim plastenicima raste tridesetak sorti među kojima su i najljuće na svetu carolina reaper i trinidad moruga scorpion.

Vlasnik PG-a i preduzetnik u punom smislu te reči pravi je primer kako dobra ideja i rad donose  uspeh.

Goran je počeo da se bavi poljoprivredom iz hobija. Kupio je seme preko interneta, oprobao se u povrtarstvu.

"Zamolio sam majku da posadi 12 papričica da vidimo da li će uspeti. Nisam verovao da je u Hrvatskoj moguć njihov uzgoj. Čudno mi je bilo zašto se niko njima ne bavi. Ali, papričice su fantastično uspele jer je moja majka imala iskustva u poljoprivredi. Za Božić sam napravio 100  teglica ljutih umaka i podelio ih prijateljima. Tako je sve krenulo. Podvukli smo crtu i u proleće 2013. godine krenuli u proizvodnju."

Kupio je seme preko interneta, oprobao se u povrtarstvu

Na tržište plasirao sopstveni brend "Volim ljuto"

Goran je uz pomoć devojke i roditelja osmislio i plasirao na tržište brend "Volim ljuto". Danas proizvodi umake od raznih vrsta papričica, a primarni su fermentisani čili umaci.

"Sve je počelo s 12 sadnica, reč je o sezoni 2012. godine. Sledeće godine smo imali plastenik s 300 do 400 sadnica, dok smo 2017. zasadili 30 hiljada sadnica čili papričica, kao i paprike za ajvar i drugo povrće potrebnog za ljute umake i ostale prerađevine."

Goran je iskoristio svoje znanje s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i napravio vlastiti web shop. Takođe, piše blog o svojim proizvodima, snima video savete kako proizvesti kvalitetne papričice i umake dok na Facebooku ima više od 41 000 fanova. Tvrdi da su tehnologija i internet od velike važnosti za poljoprivrednike, a dnevno radi i do 12 sati.

Sve je počelo s 12 sadnica

Marketing je bio ključan u uspehu

"Ideja o snimanju videa je došla sama po sebi. Nije to ništa novo, nego svetski trend. Krenuli smo sa snimanjem Dnevnika ljutog uzgajivača, na početku dosta stidljivo, a kasnije smo stigli do Dnevnika ljutog prerađivača. Marketing je bio ključan u našem uspehu. Da nemamo marketing u roku od tri meseca bismo stali s radom. Ljudi moraju da shvate da je poljoprivreda posao kao i svaki drugi. Morate steći znanja o proizvodnji, marketingu i knjigovodstvu. Sada sam okupio svoj tim, ali na početku sam bio sam s roditeljima. Morao sam mnogo da radim, učim i verujem da će priča 'Volim ljuto' imati srećan kraj."

S finansijske strane, ulaganja su bila velika, ali trud i vreme su se isplatili. Goran posluje u plusu, prodaje putem web shopa i u prodavnicama. Širi proizvodnju, unapređuje proizvode, eksperimentiše s receptima i izvozi izvan granica Hrvatske.


Pogledajte Goranovu priču

Goranovu priču pogledajte u serijalu emisija Young Village Folk u programu Poljoprivredne televizije. Svi zainteresovani gledaoci (iz celog sveta) program mogu gledati i putem live streaminga na web stranici.

Young Village Folk

Serijal emisija Young Village Folk sufinansiran je sredstvima Evropske unije. Nosilac projekta je Radiotelevizija Slovenija, dok je hrvatski saradnik Poljoprivredna televizija, a iz Finske agroportal MaaseutuMedia.
Više informacija o Poljoprivvrednoj TV možete dobiti putem e-mail: info@poljoprivredna.tv ili na web: www.poljoprivredna.tv.
Foto: Poljoprivredna TV


Tagovi

Goran Vrabec Papričice Ljuto Volim ljuto Čili Web shop Blog Marketing