Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupusa
  • 21.09.2019. 08:00

Uzgoj kupusa u plastenicima

Ako želite da poboljšate organizaciju prostora i rada u plasteniku, na jesen možete da počnete i sa uzgojem kupusa.

Foto: Depositphotos/maxsol7
  • 1.783
  • 28
  • 0

Sa hladnijim vremenom počinje drugi turnus proizvodnje povrća u plasteniku. Povrtari se većinom odlučuju za proizvodnju lisnatog povrća jer brzo dospeva na tržište.

Ako želite da poboljšate organizaciju prostora i rada u plasteniku, na jesen možete da počnete i sa uzgojem kupusa.

Uslovi za uspešan uzgoj plasteničkog kupusa

Postoje tri glavna tipa kupusa za uzgoj u zaštićenom prostoru, a klasifikovana su prema sezoni berbe. To su: kasno jesenji, zimski i rano prolećni kupus.

Najpovoljnija temperatura za rast i razvoj svih vrsta kupusa je oko 18 ºC.

U plastenicima bez dopunskog grejanja biljke u fazi rasada (tri do četiri lista) i razvijene rozete, podnose kratkotrajne niske temperature do  minus 5 ⁰C, a u fazi formirane glavice otpornije su i podnose minus 8 ⁰C (neki kultivari i više od -15 ⁰C). Vrlo je nepovoljno smrzavanje i odmrzavanje glavice, a najosetljiviji su rani kultivari. Rizik od smrzavanja može da se smanji postavljanjem tzv. „nadzaštite", odnosno, agrotekstilne folije.

Potrebe kupusa za vlagom i hranivima (naročito aztom) su velike u svim fazama razvoja, a posebno kod formiranja glavice. Umerenih je potreba za svetlom i svojstvima zemljišta.

Ekonomičniji uzgoj u plastenicima je uz gušći razmak sadnje 40 - 45 cm, uz izbor kultivara koji to i podnose. To su rani kultivari dužine vegetacije 60 dana i manje. Na taj način izbegavaju se različiti rizici u hladnom delu godine.

Izbor kultivara

Izborom kultivara kupusa različite dužine vegetacije od ranih (55 - 60) dana pa do kasnih (120 i više dana), berba u plastenicima može da traje i nekoliko meseci. Važno je naglasiti da kasno jesenji i zimski kupus mora da bude zasađen dovoljno rano (do početka oktobra. meseca) da biljke dođu u fazu kad im dugotrajne niske temperature ne smetaju. 

Autor: Sunčica Dombaj, diplomirani agronom, Ministarstvo poljoprivrede


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Tagovi

Kupus Uzgoj kupusa Plastenici