Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita mahuna
  • 03.09.2023. 12:00

Vaši na mahunama: Kako ih se rešiti?

Vaši, poznato je, prenose viruse koji mogu da pričine štetu gajenim biljkama. Ova godina bila je izrazito povoljna za razvoj štetočina.

Foto: Bojan Kecman
  • 169
  • 14
  • 0

Česte smene toplog i hladnog vremena, kao i periodi sa visokim dnevnim temperaturama, pogodovali su razvoju crnih vaši ali i belih, leptirastih, Trialeurodes vaporariorum. Združen napad crne i leptiraste vaši idealan je za iscrpljivanje i na kraju, propadanje biljaka jer osim što sisaju sokove i na taj način oduzimaju hranjiva biljkama, prenose bolesti i viruse.

Mahune razvijaju veliku lisnu masu na čijim se peteljkama razvijaju štetočine, a često mogu da se vide i na stablu.

Reagovati čim se uoče

Vaši, u slučaju prenamnoženja, napadaju i cvetove zbog čega dolazi do slabije oplodnje biljaka. Naročito su u opasnosti stabljike na otvorenom. U suštini, čim se primete vaši na listovima i stabljikama, treba delovati kako bi se sprečilo dalje širenje napada i propadanje biljaka jer imaju veliki broj generacija i, što je naročito opasno, brz ciklus razvoja.

Nije teško suzbiti ih, kao to mnogi tvrde

Mahune su inače poznate kao biljke koje su relativno otporne na bolesti i štetočine i redovno rađaju uprkos napadu štetočina. Međutim, u slučaju povećanje vlažnosti i pojave vaši, kao i bolesti među kojima su najopasnije antraknoza i plamenjača, često dolazi do zaostajanja u razvoju, a zatim i sušenja biljaka.  

Suzbijanje vaši

S obzirom da nemaju skelet i da im je površina tela njena, nije teško suzbijanje vaši kao to mnogi tvrde. Mogu da se suzbijaju organskim i konvencionalnim preparatima.

Sirće, pelin, list paradajza, paprat, nekuvano mleko, ljuta paprika, čili i biber, sasvim su dovoljni za suzbijanje. Kada se pojavi jači napad potrebno je češće prskanje stabljika, barem dva puta sedmično, pogotovo ako pada i kiša pa dođe do spiranja depozita sredstva. U oba slučaja, poželjno je staviti neki okvašivač, kao što je koka kola ili domaći sapun rastopljen u vodi.

Mahune nakon primene sirćeta i mleka

Ukoliko se proizvođač odluči na insekticide mora da bude oprezan jer preterana upotreba iste aktivne materije brzo dovodi do rezistentnosti, odnosno, otpornosti vaši na njih. Poslednjih godina, najviše se koriste insekticidi novije generacije, na bazi flonikamida, cijanotraniliprola, ciazapira, hlorantraniliprola, sulfoksamina i slično., dok su neonikotinoidi zabranjeni, osim u pojedinim zemljama, ali u zaštićenom prostoru.


Foto prilog


Tagovi

Mahune Crne vaši Leptiraste vaši Okvašivač Neonikotinoidi Antraknoza Plamenjača


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.