Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bostan
  • 03.07.2023. 12:00
  • Moravički okrug, Kačulice, Čačak

Večito pitanje: Po čemu znati da je lubenica zrela?

Iako kod Srba važi pravilo da lubenicu i ženu ne možeš nikad sa sigurnošću izabrati, već samo potrefiti ipak za ovo prvo postoje određene 'cake', kaže se.

Foto: Depositphoto/Nikodash
  • 3.199
  • 214
  • 0

Omiljeno osveženje u vrelim letnjim danima za mnoge je hladna lubenica. Iako je zbog svoje slasti često poistovećujemo sa voćem, ova biljka ipak pripada redu povrtarskih kultura. Na izgled skoro je svaka ista, a unutra - kako koja, naglašava RINA. Porodica Majstorović iz sela Kačulice kod Čačka uzgaja ih godinama unazad, pa njihovo decenijsko znanje retko kad omane.

"Iako kod Srba važi pravilo da lubenicu i ženu ne možeš nikad sa sigurnošću izabrati, već samo potrefiti ipak za ovo prvo postoje određene 'cake'. Najbolji način da se sazna da li je zrela jeste po jakoj boji na samom plodu i šari, može se videti i metodom ako je otkinete i krene da ispušta sok - u tom slučaju nema greške", kaže za ovu agenciju Vlade Majstorović.

Kada je lubenica zrela?

Kako smo ranije pisali, prvi znak zrelosti je da se vitice u blizini ploda suše. Peteljka zrelog počinje da se suši, a površina kore je prekrivena beličastim prahom koji je sličan vosku, odnosno stvara se pepeljak. Kod zrelog ploda površina kore je glatka, dok zeleni imaju hrapavu. Možemo noktom lako zagrebati površinu kore kada je plod zreo. Osim toga, kada prstom kucnemo u površinu kore čujemo karakteristične zvuke u zavisnosti od zrelosti. Zvuk zrele lubenice je tup i sve intenzivniji kako zrenje odmiče.

Ova porodica uveliko sprema bostan za tržište širom Srbije, a uzgaja ga na površini od 2,5 hektara, dok se prinosi kreću od 10 do 15 tona.

"Najteža na našem imanju vagala je okruglo 24 kilograma. Nju nisam mogao sam da iznesem, već su mi pomagali ukućani", rekao je Branislav Majstorović.

Što se tiče cene na pijacama u Srbiji prošle nedelje, u Beogradu je kilogram 85 dok je u Leskovcu 60 dinara, izveštaj je STIPS-a.


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korenov sistem koji se najvećim delom razvija u zoni do 40 cm zemljišta, a glavni koren dopire... Više [+]

Tagovi

Lubenica Bostan Zrelost Vlade Majstorović Branislav Majstorović Cake


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...