Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupusa
  • 20.02.2023. 18:00

Violeti: Novo povrće osvaja Evropu?

Ukrštanjem dve vrste kupusa stvoren je Violeti. Proizvođači ne mogu da podmire potražnju.

Foto: Facebook/TB&S BV.
  • 289
  • 40
  • 0

Holandski uzgajivači su ukrštanjem tradicionalnog šiljastog i ljubičastog kupusa stvorili, a šta drugo nego - šiljasti ljubičasti kupus pod nazivom "Violetti", izveštava Freshplazza.

Uzgaja se u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji. Boju je nasledio od ljubičastog, a blagu aromu od šiljastog. Glavica je manje kompaktna nego kod običnog kupusa.

Popularan kod mlađih generacija

Može da se koristi u receptima za razna jela i salate, a priprema se brzo i jednostavno. Najviše se koristi u pripremi salata i predjela zbog svoje hrskavosti. Može se kuvati, dinstati, peći, pržiti, roštiljati. Postao je posebno popularan kod mlađih generacija koje žele da se zdravo i raznovrsno hrane. Pogodnost je što ne gubi boju u jelu.

Glavice težine od 500 do 800 grama se prodaju na komad, dok se krupnije prerađuju. Često je sastavni deo mešavina povrća zbog svoje boje. Veliki interes je pokazala i prerađivačka industrija.

Potražnja sve više raste

Uzgaja ga kompanija TB&S koja je inače specijalizovana za šiljasti kupus. Ukupno imaju 600 hektara u Holandiji i Portugalu odakle redovno snabdevaju evropsko tržište. 

I u Skandinaviji raste potražnja za ovim povrćem, toliko da je proizvodnja ne može zadovoljiti. 

Dostupan je tokom cele godine. Violeti uzgajan u Holandiji stiže na tržište od sredine juna, dok se uskladištene glavice isporučuju sve do kraja marta kada dolaze one uzgajane u Portugalu i dostupne su do sredine juna.


Tagovi

Violetti Ljubičasti kupus Šiljasti ljubičasti kupus Organska proizvodnja Nova sorta kupusa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.