Pretraživanje tekstova
Čim dođu padavine i padnu noćne temperature, bolest će se vratiti i dovršiti ono što je započela. Šta možete uraditi da to sprečite?
Plamenjača paradajza, Phytophthora infestans, najdestruktivnija je bolest ove kulture, koja svake godine uzima danak u zasadima proizvođača. Jedini spas, kada biljka uveliko oboli, u visokim je temperaturama.
Dnevne temperature više od 30 stepeni, bez padavina, jedini su način da se spreči širenje i propadanje stabljika paradajza koje je zahvatila plamenjača.
Ako taj period potraje doći će do oporavka biljaka, novog cvetanja i rasta listova i plodova, čak iako su iznad i ispod zdravih listova i plodova, prisutne zone sa potpuno osušenim listovima ili trulim plodovima od prethodne zaraze. Plodovi rastu, postaju krupni i izgledaju zdravo, dok se sasušeni listovi mogu lako skinuti sa stabla.
Da ne bude zabune, ovakvo stanje ne znači da je bolest nestala iz bašte ili plastenika. Istina je sasvim drugačija, ali bi period bez padavina i sa visokim dnevnim temperaturama trebalo iskoristiti za čišćenje stabljika i prostora ispod njih.
Ipak, stiče se utisak da čeri paradajz bolje podnosi napad plamenjače u odnosu na komercijalne sorte paradajza.
Čim dođu padavine i noćne temperature se spuste ispod 20 stepeni, a dnevne dostignu oko 25 stepeni, uz višesatno vlaženje listova (šest do osam časova), bolest će se vratiti i dovršiti ono što je započela. Naročito ako proizvođač nije otkinuo suve listove, trule plodove i pokupio opale plodove ispod stabljika.
Ključ je u tome da, ako povrtar nema vremena da očisti biljku, odradi tretman zaštitnim sredstvima pred kišu i posle kiše, čim se biljke osuše. Takođe i ukoliko noćne temparature budu oko 15-ak stepeni, uz rosu u jutarnjim časovima.
Ukoliko ne želite da koristite domaće, nekuvano, mleko, sodu bikarbonu, senf i gorušicu u prahu, kalijum permanganat, preslicu ili vodonik peroksid, koji se mogu koristiti u organskoj proizvodnji, u poljoprivrednim apotekama mogu da se pronađu fungicidi protiv plamenjače, ali trebalo bi da se vodi računa o karenci jer, ako su visoke temperature i suvo vreme, bez mnogo navodnjavanja, dolazi do bržeg zrenja plodova na stabljikama.
Da li može bez plamenjače? Može, ali... Mladen Katić podelio je sedam saveta
S druge strane, visoke temperature odgovaraju pojavi moljca paradajza, Tuta absoluta, pa bi trebao da se obrati pažnja na njegovo prisustvo u zasadima.
Tagovi
Plamenjača paradajza Moljac paradajza Vodonik peroksid Propadanje stabljika paradajza Kalijum permanganat Fungicidi
Autor
Više [+]
Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Na fotografiji je uhvaćen jedan iskren i topao trenutak detinjstva na selu – moj Damjan se igra na seoskom putu okružen životinjama koje su mu pravi drugari. Oko njega su mačke i verni pas Zof koji se ne odvaja od dece, a u pozadini prolazi... Više [+]
Na fotografiji je uhvaćen jedan iskren i topao trenutak detinjstva na selu – moj Damjan se igra na seoskom putu okružen životinjama koje su mu pravi drugari. Oko njega su mačke i verni pas Zof koji se ne odvaja od dece, a u pozadini prolazi tele, sve u prirodnom, mirnom ambijentu dvorišta i zelenila. Odrastanje na selu nosi posebnu čar – deca rastu slobodna, okružena prirodom, životinjama i iskrenim radostima koje donosi jednostavan život. Svaki dan je nova avantura, a prijateljstva sa životinjama postaju uspomene koje se pamte zauvek. #RuralFoto #selo
Natasa Bebic
pre 1 nedelju
Hvala puno. Stvarno uživamo u životu na selu. Deca najviše 😁🫶 Hvala puno. Stvarno uživamo u životu na selu. Deca najviše 😁🫶
Leticija Hrenković
pre 3 nedelje
Krasan opis Nataša, odveli ste me tamo ;) Krasan opis Nataša, odveli ste me tamo ;)