Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje krompira
  • 30.05.2023. 15:00

Vodonik peroksid može povećati prinos krompira - pokazalo istraživanje

Proces formiranja krtola je veoma složen i na njega utiču brojni faktori. Aktivan kiseonik se ponaša kao inicijator procesa koji dovode do povećanja prinosa.

Foto: Depositphotos/tchara
  • 246
  • 55
  • 0

Grupa kineskih istraživača iz "Yunnan Normal" Univerziteta otkrila je da vodonik peroksid može biti koristan za krompir, objavljeno je u časopisu Agronomy 2023 MDPI.

Proces formiranja krtola je veoma složen proces, jer se tada određuje prinos. Mnogo je faktora koji utiču na niz fizioloških i biohemijskih promena, kao što su promena sastava, sadržaja i raspona endogenih hormona, povećanje brzine fotosinteze lista, ubrzanje izvoza asimilata, povećanje sadržaja saharoze i skroba te pojavu specifičnih proteina.

Kiseonik kao pokretač procesa

Proces se sastoji od četiri uzastopne faze: formiranje i rast stolona; savijanje vršne regije, porast donjeg sloja i razvoj krtole.

Najveći uticaj imaju fotoperiod (skup funkcija koje biljke obavljaju zavisno od toga je li dan ili noć, sezona godine, pa čak i solarni ciklus, op.a.) i temperatura. Za dobar prinos neophodni su kratki dani i niže temperature. Veliki uticaj ima i genetika sorte kao i kvalitet krtola.

Razvojna faza biljaka krompira se smatra važnim faktorom u regulaciji formiranja, jer moraju dostići određenu fiziološku starost da bi odgovorile na znakove iz okoline koji utiču na to formiranje. To zahteva, pojašnjavaju istraživači, preciznu sinhronizaciju biohemijskih puteva i morfogeneze (stvaranja oblika, op.a.).

Pospešuje proces formiranja i razvoja krtola

Reaktivne vrste kiseonika igraju važnu ulogu u regulaciji gotovo svih bioloških procesa kao što su rast biljaka, razvoj i odgovor na abiotičke stresove i imunološke reakcije. Vodonik peroksid H202 može u tim procesima odigrati važnu ulogu, jer pokreće fiziološke, biohemijske i druge promene u biljkama. Deluje kao signal za aktiviranje procesa formiranja krtola.

Istraživanje je pokazalo da rezultati fenotipskog promatranja pokazuju da povećane koncentracije H2O2 više od 5 mM dovode do smanjenja učestalosti tuberizacije i snažne inhibicije rasta krompira.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Krtole Formiranje krtola Kiseonik Povećanje prinosa krompira Vodonik peroksid


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.