Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u polju
  • 05.07.2019. 12:00

Za amatere povrtare: Evo kako da vam uspe bašta

Jul je odličan za rasađivanje kupusnjača, dok je paprika u punom razvoju, vreme je za zakidanje zaperaka paradajza, a možete posejati i cveklu. U nastavku teksta saznajte šta možete posejati u julu i na koji način da vodite računa o biljkama. 

Foto: Bigstockphoto/yuris010
  • 2.013
  • 123
  • 0

Mesec jul je pravo vreme za rasađivanje kupusnjača, dok je paprika u punom razvoju, vreme je za zakidanje zaperaka paradajza, a možete posejati i cveklu. Ukoliko niste, u julu još uvek možete posejeti boraniju koja je postrni usev. 

Ukoliko želite da imate kupus, kelj, karfiol ili kelerabu prva polovina jula je odlična za rasađivanje ovih kultura. Najbolje bi bilo da povrće rasadite na mestima gde ste predhodno obrali zelenu salatu, grašak, boraniju, luk i spanać.

Prekopajte baštu do 20cm dubine, zatim je pođubrite i prevrnite zemlju, kako bi se đubrivo jednako razlagalo. Nakon toga rasad može da počne, a u periodu rasađivanja biljke moraju da imaju pet do šest razvijenih listova. Vodite računa da je rasad zdrav i da nema suvog i kovrdžavog lišća.

Ukoliko sadite kasne sorte, napravite veći razmak

Povrće sadite na rastojanju između 60 i 70cm i to u ravnomernim redovima. Ukoliko sadite kasne sorte, napravite veći razmak, jer se one više razbujaju. Nakon sadnje obavezno zalijte kupusnjače. Zalivanje treba da bude svakodnevno posebno ako su temperature visoke, a meteorolozi ne najavljuju kišu.

Najbolje bi bilo da zalivate kasno uveče kada zađe sunce, jer ćete na taj način sačuvati biljku. Obavezno plevite travu i uništavajte korov, ili tretirajte nekim sredstvima po mogućstvu ekološkim.

Mleko kao đubrivo i zaštita za povrće

Vreme za branje paprike i borbu protiv plamenjače 

U ovom mesecu paprika je u svom punom razvoju i već mogu da se beru prvi plodovi. Ukoliko imate u vašoj bašti ovo povrće, jul je mesec kada bi najviše trebalo da ga zalivate. Ukoliko niste sigurni koliko vode je potrebno, neki prosek je 25 do 30mm vode po metru kvadratnom.

Nakon berbe obavezno je prihranjivanje nekim od tečnih đubriva. U ovom mesecu bitna je i zaštita od lisnih vaši, jer ova štetočina može da usporu rast i razvoj biljke. Papriku treba čuvati i tretirati protiv plamenjače i pepelnice.

Ukoliko je toplo i sunčano, prvi plodovi paradajza na otvorenom sazrevaju u julu. Sada se zakidaju zaperci, a ukoliko je vaš paradajz prislonjen uz kolčić potrebno ga je stalno pričvršćivati i vezivati zbog nesmetanog rasta. Preventivno ga pošpricati protiv plamenjače.

Ko su dobre, a ko loše komšije paradajzu?

Još uvek možete posejati buraniju i cveklu

Ukoliko niste, u julu još uvek možete za posejete boraniju koja je postrni usev. Ona se seje u prvoj polovini jula. Najčešće se seje na mestima, gde je predhodno izvađen grašak, rani kupus, zelena salata i srebrenjak. Boranija se seje na rastojanju 40-60cm između redova, a u red treba stavljati zrno do zrna, na razdaljini od 4 do 7cm. Ukoliko posejete boraniju preporuka je da je zalivate neposredno posle setve, zbog bržeg i ujednačenijeg nicanja. Zalivanje i posle nicanja biljke treba nastaviti svakih desetak dana.

Ukoliko volite cveklu, ovo je mesec kada možete i nju da posejete. Ona se seje neposredno posle priprema zemljišta iza prolećne boranije, graška, luka ili zelene salate. Preporuka je da se seje na rastojanju 40 do 50cm red od reda, takođe može da se poseje i u trakama na 20 do 25cm red od reda. Rastojanje između traka treba da bude 50 do 60cm. Dubina setve je od 2 do 4cm.

Kako uspešno gajiti papriku i paradajz na malim površinama

Nikada nemojte saditi rotkvu tamo gde su bile kupusnjače 

Odlični predusevi za sađenje rotkve su boranija, grašak, spanać i zelena salata. Nikad nemoje saditi rotkvu na mestu gde su predhodno bile posejane kupusnjače. Roktve se seju u drugoj polovini jula. Rastojanje između dva reda trebalo bi da bude 30 do 40cm. Dubina setve je oko dva centimetra. Kada biljkama nikne dva ili tri stalna lista trebalo bi je proređivati na 10 do 15cm.


Tagovi

Povrtarski radovi Radovi u Bašti Uzgoj kupusnjača Uzgoj cvekle Uzgoj paradajza Uzgoj paprike Mirjana Grujić


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.