Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupusa
  • 21.12.2017. 14:15

Zalihe kupusa čekaju veću cenu

Sezona pripreme turšije i kiseljenja kupusa je već prošla, ali proizvođači tog povrća iz apatinskog kraja i dalje nisu uspeli da prodaju sav rod, pa se zbog čekanja više cene mnogi od njih suočavaju sa problemom nagomilanih zaliha.

Foto: Jacques Pleau / Flickr
  • 576
  • 26
  • 0

Mada je sezona kiseljenja kupusa odavno prošla, pojedini proizvođači i dalje imaju velike zalihe tog povrća, koje nisu uspeli da prodaju. Kako prenosi RTV, dok su pojedinici krajem novembra rasprodali sav kupus, drugi povrtari su čekajući bolju cenu i tražnju, u drugu polovinu decembra, ušli sa pozamašnim zalihama.

Trenutna veleprodajna cena 8 din/kg

Prema tvrdnjama pojedinih proizvođača kupusa, razlog je to što su mnogi od njih očekivali veće otkupne cene i tako napravili pogrešnu procenu tržišnih prilika. Kako objašnjavaju, cena je naglo pala zbog smanjenja potražnje.

Povrtar Dejan Čule, iz Prigrevice, napominje da je u njegovom zasadu ovogodišnji rod i kvalitet kupusa bio vrlo dobar, jer je na vreme primenio odgovarajuću agrotehniku, ali dodaje da se nije nadao da će veleprodajna cena po kilogramu ovih dana biti samo osam dinara.

Cena naglo pala

Čule napominje da je čekao bolju cenu, zato što nije mogao da veruje da će sa 22 din/kg na veliko, cena kupusa po kilogramu biti samo osam dinara. Ipak, od dodaje da je uspeo po odličnoj ceni da proda 40 tona kupusa, dok ostalih 40 tona vuče sa njive i skladišti. Dejan se nada da će do kraja 2017. godine uspeti da proda i ostale zalihe.

Pojedinci su dobro prošli

Međutim, u apatinskom ataru bilo je i uzgajivača koji su u prvom naletu prodali sav rod i to po ceni od 30-35 din/kg. Jedan od njih je Bojan Zekušić, koji tvrdi da je prodaja krenula sa 35 dinara za kilogram, a oko 30 tona kupusa je prodao po maloprodajnim cenama. On dodaje da je u prvih mesec dana nakon branja cena kupusa bila odlična, pa mu je bilo važno da sav rod tada proda, jer nije očekivao kasniju višu cenu.

Prosečan rod kupusa u Prigrevici 80 t/ha

Na kraju treba pomenuti i to da je maloprodajna cena kupusa ovih dana 20-25 dinara po kilogramu i dodati da poljoprivrednici u Prigrevici ističu da je rod kupusa bio izuzetno dobar i to preko 80 t/ha. Ipak, oni se nadaju da će uprkos trenutnim problemima sa plasmanom uoči novogodišnjih i božićnih praznika uspeti da prodaju i preostale zalihe.

Foto: Jacques Pleau / Flickr


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Kupus Povrće Turšija Cena Veleprodaja Maloprodaja Apatin Prigrevica Agroklub Dejan Čule Bojan Zekušić Vojvodina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.