Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Rovac
  • 24.03.2021. 10:00

Zaštitite baštu od rovca oranjem, repelentnim biljkama i uljem

U toplijim krajevima javljaju se već krajem marta, a u hladnijim krajem aprila, praveći velike štete. Kopajući tunele isušuju zemljište, a sve to čine vrlo brzo.

Foto: Depositphotos/UrosPoteko
  • 230
  • 49
  • 0

Jedna od najčešćih polifagnih štetočina kod nas je rovac (Gryllotalpa gryllotalpa). Uzrokuje veće ekonomske gubitke na povrtarskim i voćarskim usevima. Jednako je opasan u zaštićenim prostorima (staklenici i plastenici) kao i na otvorenom polju. 

Izuzetno je štetan u proleće, kada kopa plitke hodnike ispod površine zemlje i tom prilikom izgrize i posejano seme i klicu pa ne dolazi do nicanja useva. Prema rečima Milice Veletić, iz PSSRS, kod mladih biljaka oštećuje koren ili ga pregrize u visini korenovog vrata. Kod krtola krompira oštećenja su u vidu dubokih rupa.

Imaga ovog insekta roje se početkom juna meseca, da bi nakon toga ženka pravila proširenja na kraju hodnika, gde polaže od 300 do 600 jaja. Larve se ispile u roku od 21 dan, to je najčešće u julu i tada buše hodnike svuda u zemljštu. 

Kritično već prisustvo jedne larve ili imaga

Na prezimljavanje se povlači početkom ili krajem septembra u zavisnosti od aktuelnih temepratura. Štetočina prezimljava u stadijumu larve, na toplom (najčešće je to stajnjak ili kompost), na dubini od 40 do 100 cm.

Sa suzbijanjem krenuti kada se uoči jedna larva ili imago na jednom metru kvadratnom. Kako ovaj insekt prezimljava na toplom, ta informacija može da se iskoristi za njegovo uklanjanje mehaničkim ili fizičkim metodama, naročito kada se radi o manjim površinama. 

Pomenute mere primenjuju se neposredno pre nego šo se rovac povuče na prezimljavanje, ukopavanjem stajnjaka na više mesta. Najefikasnije je pravilno obraditi zemljište jer se na taj način ruše njegovi hodnici, a on se izlaže delovanju predatora. Pored ovih, može se koristiti i mera rasturanja otrovnih mamaca. 

Jednostavno sredstvo od ulja i vode

Dobri rezultati postižu se i upotrebom granulisanih insekticida poput Galitiona G-5 u količini 40kg/ha, Force 0,5G preporučene doze 12-15 kg/ha. Granule se ravnomerno rasture po površini zemlje, a zatim se unesu u supstrat do dubine od 10 cm.

Suzbijanje u već postojećim voćnjacima i baštama je mnogo teže i manje efikasno, nego preventivna primena u predsetvenoj pripremi zemljišta. Upotreba preparata u toku sezone nije ravnomerna i javlja se problem poštovanja vremena karence kod useva sa kratkom vegetacijom. Iz tog razloga, preporuka je preventivna predsetvena priprema zemljišta, naročito u višegodišnjim zasadima.

Zaštitite baštu od rovca - zamkama, uljem, usoljenom ribom, mačkama...

Podsetimo, u toplijim krajevima javljaju se već krajem marta, a u hladnijim krajem aprila i početkom maja čineći velike štete. Kopajući tunele isušuju zemljište, a sve to čine vrlo brzo.

Rovce će odbiti mirisi repelentnih biljaka poput kadifice, nevena, hrizanteme, korijandera te belog luka kao i četinara poput bora i jele. Mogu se rezati grane breze debljine od dva do četiri centimetra i zakopati između krompira na dubinu od 25 do 30 cm i razmak od 1,5 do dva metra.

Preparat koji se može sipati u njihove tunele je pripremljen od kašike jestivog ulja i oko četiri litre vode. U svaku rupu treba sipati oko pola litre ovog sredstva, a u njega se može dodati i malo deterdženta za posuđe. Ipak, budite oprezni s uljem.


Tagovi

Štetni insekti Polifagna štetočina Rovac Milica Veletić Prezimljavanje rovca Preventivne mere Repelentne biljke


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svetlana Medić Marković iz Obrovca nada se dobrom rodu kajsije. Još malo pa će biti zrele, žute, meke i mirisne!!!